900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Novo mesto

Dan molitve za stvarstvo letos v znamenju vode

Piše: Škofija Novo mesto

Čas objave:
01.09.2018 12:48

Na današnjo soboto, tudi v Škofiji Novo mesto poteka dan molitve za stvarstvo, ki ga leta 2015 napovedal papež Frančišek. Pobuda je hkrati povezana tudi z dnem skrbi za stvarstvo, ki ga že poldrugo desetletja obhajajo v Cerkvi v Italiji. V skupni prošnji in prizadevanju pa se združujemo tudi s pravoslavnimi kristjani in drugimi krščanskimi skupnostmi.

Letošnja tematika dne molitve in skrbi za stvarstvo je VODA, ki naj bo dosegljiva vsem ljudem. Čista in pitna voda namreč v svetovnem merilu že nekaj časa predstavlja eno ključnih in perečih vprašanj, saj zaloge vode v nekaterih predelih sveta drastično pojemajo, voda pa je nujno potrebna za človeško bivanje. Poleg tega se pojavlja velik problem onesnaženosti vodnih virov in morja, za katero pa smo odgovorni vsi prebivalci tega planeta, saj vodni ekosistemi pogosto presegajo meje posameznega kontinenta. Onesnaženje ozračja in njegovo segrevanje namreč vpliva na širjenje sušnih področij, taljenje ledenih gmot in dviganje morske gladine in vremenske pojave, ki se pogosto pojavijo na povsem drugem koncu sveta in največkrat neposredno prizadenejo že tako najbolj uboge prebivalce tega planeta.

Tako si nihče ne more zatiskati oči v lokalnem blagostanju, temveč moramo vsi skupaj sprejeti odgovornost za skupno skrb za naše stvarstvo.

Ob tej priložnosti pa v novomeški škofiji tudi izpostavljajo, da bo 15. septembra potekala mednarodna čistilna akcija, ki jo organizira združenje Ekologi brez meja, z namenom ozaveščanja, da vsako naše dejanje šteje in da je potrebno iti korak naprej in ne le čistiti odpadke, temveč preprečiti, da bi ti sploh nastajali oz. nastajali v neobvladljivih količinah kakor doslej. V Katoliški Cerkvi organizatorje zato v polnosti podpirajo v duhu celostne skrbi za stvarstvo in priporočajo akcijo vsem.