viktor-orban, robert-golob Svet24.si

FOTO: Orban in Golob ob prihodu na kosilo brez ...

Enzo Hrovatin Svet24.si

Poslovil se je član legendarnih Faraonov

damjan-žugelj Necenzurirano

NPU preiskuje tajno bazo podatkov za SDS

bostjan turk luka mesec pl Reporter.si

Boštjan M. Turk na bizarnem referendumskem ...

hojs Ekipa24.si

Ali je to možno?! Kontroverzni Hojs po izpadu ...

Enzo Hrovatin Njena.si

Poslovil se je avtor pesmi Solinar Enzo Hrovatin

Albert Riera Ekipa24.si

Takšnega ga še niste videli! Besni Riera udaril ...

Novice Novo mesto

Dan molitve za stvarstvo letos v znamenju vode

Piše: Škofija Novo mesto

Čas objave:
01.09.2018 12:48

Na današnjo soboto, tudi v Škofiji Novo mesto poteka dan molitve za stvarstvo, ki ga leta 2015 napovedal papež Frančišek. Pobuda je hkrati povezana tudi z dnem skrbi za stvarstvo, ki ga že poldrugo desetletja obhajajo v Cerkvi v Italiji. V skupni prošnji in prizadevanju pa se združujemo tudi s pravoslavnimi kristjani in drugimi krščanskimi skupnostmi.

Letošnja tematika dne molitve in skrbi za stvarstvo je VODA, ki naj bo dosegljiva vsem ljudem. Čista in pitna voda namreč v svetovnem merilu že nekaj časa predstavlja eno ključnih in perečih vprašanj, saj zaloge vode v nekaterih predelih sveta drastično pojemajo, voda pa je nujno potrebna za človeško bivanje. Poleg tega se pojavlja velik problem onesnaženosti vodnih virov in morja, za katero pa smo odgovorni vsi prebivalci tega planeta, saj vodni ekosistemi pogosto presegajo meje posameznega kontinenta. Onesnaženje ozračja in njegovo segrevanje namreč vpliva na širjenje sušnih področij, taljenje ledenih gmot in dviganje morske gladine in vremenske pojave, ki se pogosto pojavijo na povsem drugem koncu sveta in največkrat neposredno prizadenejo že tako najbolj uboge prebivalce tega planeta.

Tako si nihče ne more zatiskati oči v lokalnem blagostanju, temveč moramo vsi skupaj sprejeti odgovornost za skupno skrb za naše stvarstvo.

Ob tej priložnosti pa v novomeški škofiji tudi izpostavljajo, da bo 15. septembra potekala mednarodna čistilna akcija, ki jo organizira združenje Ekologi brez meja, z namenom ozaveščanja, da vsako naše dejanje šteje in da je potrebno iti korak naprej in ne le čistiti odpadke, temveč preprečiti, da bi ti sploh nastajali oz. nastajali v neobvladljivih količinah kakor doslej. V Katoliški Cerkvi organizatorje zato v polnosti podpirajo v duhu celostne skrbi za stvarstvo in priporočajo akcijo vsem.