Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Novice Brez opisa

Dan odprtih vrat novomeške vojašnice

Piše: Radio Krka

Čas objave:
14.05.2016 07:45

V sklopu praznovanj ob 15. maju, dnevu Slovenske vojske bodo danes vojašnice do 17. ure odprle svoja vrata za obiskovalce. Tako bodo v štirinajstih vojašnicah in vojaških objektih potekale različne predstavitve in promocijske predstavitve. Osrednja slovesnost ob dnevu SV pa bo v nedeljo zvečer v Ljubljani.

Dan odprtih vrat pripravljajo tudi v vojašnici Franca Uršiča v Novem mestu. Program bomo slovesno začeli ob 10. uri.  Kot so zapisali v vabilu: "Z vami bi radi proslavili Dan slovenske vojske,  ki 15. maja letos praznuje 25 let delovanja.  Spomnili se bomo dne, ko se je prvič po drugi svetovni vojni začelo usposabljanje slovenskih nabornikov v slovenskem jeziku, kar je bil eden od temeljnih pogojev za  izgradnjo in razvoj Slovenske vojske."

Program:

OBELEŽITEV DNEVA SV
s slovesnostjo ob 25 let delovanja Slovenske vojske v samostojni Sloveniji

ZA LJUBITELJE VOJAŠKEGA POKLICA bo na ogled dinamična in statična predstavitve oborožitve in opreme Slovenske vojske, predstavitev vojaškega poklica in možnosti vključevanja v SV.

ZA ADRENALINSKE ODVISNEŽE bo na voljo vožnja z bojnimi vozili in plovili po reki Krki ter prikaz vojaških veščin.

ZA LJUBITELJE ŠPORTA bo na voljo tekmovanje z zračno puško, strelskim trenažerjem NOPTEL, streljanje z lokom in izvedba gibalnih sposobnosti po NATO standardih.

ZA RADOVEDNE IN ZNANJA ŽELJNE
bo na ogled spominska zbirka Teritorialne obrambe in naborniške vojske, razstava orožja, prikaz izdelave minskega polja in izdelava prehoda v minskem polju, prikaz temeljnih postopkov oživljanja in uporaba zunanjega avtomatskega deflibratorja – AED.


ZA OTROKE bodo organizirane različne delavnice in otroški kotiček.

_________________________________

Danes poleg tega mogoči tudi ogledi Vojašnice Franca Rozmana Staneta v Celju, Vojašnice Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki, vojaškega objekta Kočevska Reka, Vojašnice Petra Petriča v Kranju, Vojašnice Edvarda Peperka v ljubljanskih Mostah, Vojašnice slovenske Teritorialne obrambe v ljubljanskem Šentvidu, Vojašnice generala Maistra v Mariboru, Vojašnice Murska Sobota, Vojašnice barona Andreja Čehovina v Postojni, Vojašnice Vincenca Repnika v Slovenski Bistrici in Vojašnice Janka Premrla Vojka na Vrhniki. Na potniški terminalu v Kopru si bo mogoče ogledati predstavitev 430. mornariškega diviziona, na strelišču Mačkovec v Bohinjski Beli pa predstavitev 132. gorskega polka.

Osrednja slovesnost ob dnevu Slovenske vojske bo v nedeljo na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, kjer bo slavnostni govornik predsednik republike Borut Pahor.

SV svoj dan praznuje 15. maja kot spomin na 15. maj 1991, ko je Slovenija v učnih centrih na Igu in v Pekrah začela usposabljati svoje prve vojaške nabornike.

Tudi letos ob praznovanju dneva Slovenske vojske ne gre brez polemik. Del vidnih udeležencev osamosvojitvenih procesov je namreč prepričan, da bi SV svoj dan morala praznovati 17. maja, kot spomin na 17. maj 1990, ko je začela nastajati Manevrska struktura narodne zaščite (MSNZ), v okviru katere so v času osamosvajanja stekle prve aktivnosti za oblikovanje lastnih oboroženih sil. Pobudnik MSNZ in njen poveljnik Tone Krkovič je tako že napovedal, da se državne proslave ob dnevu SV ne bo udeležil.



Pogovor - namestnica poveljnika v novomeški vojašnici Franca Uršiča majorka Andreja Kapušin