Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Novo mesto

Dan številke 112

Piše: Radio Krka

Čas objave:
11.02.2013 11:07

Današnji 11. februar je posvečen enotni evropski številki za klic v sili 112. Uprava za zaščito in reševanje je skupaj z Rdečim križem Slovenije sklenila to enotno številko in temeljne postopke oživljanja s pomočjo defibrilatorja podrobneje predstavila učencem zadnje triade osnovne šole.

Dopoldne je predstavitev postopkov oživljanja potekala v osnovni šoli Center v Novem mestu, na sedežu izpostave za zaščito in reševanje na Seidlovi cesti 1 pa so delavci centra predstavili pomembna navodila ob klicu na številko 112 za učinkovito posredovanje.

Na navedeno številko dnevno pokliče približno 70 občank in občanov, v času izrednih dogodkov pa je tudi več kot 1500 klicateljev na uro.

Kot je povedal vodja omenjene novomeške izpostave Klemen Gorše, občani lahko s pomočjo številke 112 pokličejo pomoč reševalnih služb, kot so nujna medicinska in veterinarska pomoč, gasilci, gorski reševalci, jamarji, potapljači ter drugi, klicatelj pa naj ob klicu operaterju mirno posreduje podatke o kraju, okoliščinah, številu vpletenih ljudi in druge morebitne okoliščine dogodka.

Le na podlagi zanesljivih podatkov bodo lahko reševalci poslali ustrezno pomoč, ob klicu pa je priporočljivo, da se klicatelj tudi predstavi, je opozoril Gorše.


Dodal je, da so datum za dan enotne evropske številke za klic v sili 112 izbrali zaradi koledarskega zaporedja enajsti drugi, v sodelovanju z Rdečim križem pa so nekaterim novomeškim šolarjem danes predstavili tudi temeljne postopke oživljanja z defibrilatorjem.

Sicer na novomeški izpostavi oz. centru za obveščanje hkrati z brežiško izpostavo sprejemajo klice z osrednje Dolenjske, Bele krajine in Posavja, po lanski novi reorganizaciji te službe pa nočno dežurstvo opravljajo le iz Brežic. Ponoči je tam navzoč tudi novomeški operater, pri njihovem delu pa prebivalci omenjenega območja ne občutijo razlik, je ocenil.

Nočni preklop je avtomatski, v primeru večjih nesreč oz. dogodkov, kar se je doslej primerilo dvakrat, pa v nočno delo vključijo tudi novomeško izpostavo, je še povedal Gorše.

Vodja novomeške izpostave Uprave za zaščito in reševanje Klemen Gorše