Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Novice Mirna

Dana lani z 20-odstotno rastjo dobička

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
29.01.2016 10:26

Mirnska Dana je lani prodala za nekaj manj kot 13,3 milijona evrov pijač in s tem primerljivi predlanski izid presegla za 2,5 odstotka. Hkrati je ustvarila približno 400.000 evrov čistega dobička in pri tem glede na predlanski izid zabeležila 20-odsotno rast. V Dani so lani odprli novo avtomatizirano polnilno linijo, vredno 2,4 milijona evrov.

Direktor Dane Marko Hren je napovedal, da družba letos pričakuje približno enako oz. 2,5-odsotno rast prodaje ter dobiček na ravni lanskega. Glede lanskega prometa je navedel, da je Dana lani 70 odstotkov svojih izdelkov prodala na domačem trgu, preostalo pa v tujini.

Med njihovimi največjimi domačimi kupci so bili Mercator, Spar, Engrotuš, Lidl in Ahac, med tujimi trgi pa so največ izvozili na Hrvaško - kjer so s svojimi izdelki prisotni že skoraj v vseh tamkajšnjih trgovskih verigah, na Slovaško, v Italijo, Rusijo, na Kitajsko in v ZDA, je dodal.

Med novimi izvoznimi trgi je direktor opozoril na Danin prodor na Švedsko, v Švico in BiH. S polproizvodi, ki po njegovih besedah predstavljajo pomemben del Daninega prodajnega programa, pa so bili prisotni na Hrvaškem, v BiH, Srbiji, na Kosovu in v Makedoniji.

Glede lanske velike naložbe je pojasnil, da jim nova in popolnoma avtomatizirana linija omogoča aseptično polnjenje v laminatno embalažo in je najsodobnejši dosežek švedskega proizvajalca Tetra Pak. Omogoča polnjenje treh različnih oblik embalaže z dvema različnima zamaškoma. Njena zmogljivost je 7000 izdelkov na uro.

Z novo linijo so zvišali kakovost polnjenja, dosegli večjo prilagodljivost kartonskega pakiranja in možnost zlaganja različno oblikovanih paketov. Njena tehnološka prednost je tudi cevni pasterizer, ki omogoča pasterizacijo gostih in tekočih izdelkov s kratkotrajnim postopkom, je pristavil.

Dana bo z naložbami nadaljevala tudi letos. V proizvodnjo t. i. polizdelkov oz. sadnih baz in emulzij bo v prihodnjih dveh letih vložila približno 700.000 evrov, pri čemer njeno vodstvo računa tudi na evropski denar. V Dani pa so letos začeli z rekonstrukcijo skladišča gotovih izdelkov, kar jih bo stalo približno 150.000 evrov.

Dana, ki je lani praznovala 60-letnico svoje blagovne znake, ima zdaj sto zaposlenih. Od teh so jih lani novo zaposlili devet in letos dva. Novih zaposlitev, razen do štiri sezonske delavce za določen čas, pa letos ne načrtujejo, je še povedal Hren.