premk1 Svet24.si

Francki se mož oglaša z drugega sveta

škorpijon, linz Svet24.si

Škorpijona prinesla z dopusta na Hrvaškem?

sds, janez janša, Necenzurirano

Demontaža druge republike #kolumna

golob jansa bobo Reporter.si

Kako Janša Goloba blati pred Evropo - in kako ...

imgonline-com-ua-twotoone-49R0E54WwN2Z3bU Ekipa24.si

To lahko samo Hojs! Odziv na epsko zmago nad ...

Dejan Vukobratović Njena.si

Takšen je bil Dejan kot dolgolasec!

delius-barisic Ekipa24.si

Konec dvomov! Iz Olimpije prišlo sporočilo, ki ...

Novice Mirna

Dana odprla nove proizvodne prostore

Piše: STA

Čas objave:
25.10.2018 15:09

Dana, proizvajalka pijač z Mirne na Dolenjskem, je danes uradno odprla nove proizvodne prostore za pripravo polizdelkov Dana Interrom, s katerimi išče nove tržne možnosti v industriji pijač, v pekarski in mlekarski industriji. Za naložbo so odšteli dva milijona evrov, 400.000 evrov nepovratnih sredstev je zagotovila EU.

Iz Dane so sporočili, da si od nove naložbe obetajo dinamično rast podjetja, okrepitev produktivnosti in konkurenčnosti. Z uvedbo novih, bolj dobičkonosnih izdelkov ter s hkratnim izboljšanjem ekoloških pogojev poslovanja računajo tudi na utrditev svojega globalnega položaja.

Z opremo za proizvodnjo nove skupine polizdelkov brez konzervansov so nadomestili zastarelo, ki ni dopuščala širitve tovrstne proizvodnje. Cilj posodobitve ni bila le okrepitev kakovosti, temveč tudi avtomatizacija nekaterih tehnoloških operacij, so dodali.

Z novim proizvodnim objektom je Dana dobila tudi dodaten prostor za namestitev sodobnejše opreme za proizvodnjo baz, emulzij, izdelavo sirupov in polnjenje sirupov v ročke. Omogočena je tudi proizvodnja marmelade za pekarsko industrijo.

Polizdelke in sirupe bodo lahko polnili v različne vrste embalaže, v tri- do 10-litrske ročke, v vreče v sodih, v manjše vrečke in v transportne inox cisterne po 200, 500 in 1000 litrov. V omenjenem prostoru je tudi manjši oddelek za nadzor kakovosti, urejanje tehnološke dokumentacije in testiranje vzorcev.Omenjena naložba z normalnim delovanjem in uporabo ne bo škodljivo vplivala na okolje, saj so jo razvili skladno z ekološkimi smernicami. Boljše pogoje bo omogočila tudi zaposlenim.

Po podatkih družbe je Dana v prvih devetih mesecih letos ustvarila 13,1 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je slabih sedem odstotkov nad načrti oz. skoraj šest odstotkov več kot v enakem lanskem obdobju. Dobiček prvih devetih mesecev je vodstvo družbe ocenilo na 900.000 evrov.

Dana je letos največ, skoraj 68 odstotkov proizvodnje, prodala na domačem trgu in preostanek v tujini. Med največjimi slovenskimi kupci so Mercator, Spar, Engrotuš, Lidl in Ahac. Med izvoznimi trgi so največji Hrvaška, Italija, Rusija, Kitajska, ZDA, Švedska ter BiH. S polproizvodi, ki so pomemben del Daninega prodajnega programa, je ta zastopana na Hrvaškem, v BiH, Srbiji, na Kosovem in v Makedoniji.

Dana ima nekaj več kot 110 zaposlenih. Letos so na novo zaposlili 10 ljudi, do konca leta načrtujejo še štiri nova delovna mesta na področjih strojništva, živilstva in računovodstva, so še sporočili iz Dane.