prometna, splošna, simbolična Svet24.si

Tolpa na Obali prirejala lažne prometne nesreče ...

tragedija-pri-slavonskem-brodu Svet24.si

FOTO: "Videl sem, kako je sedež mladi ženski ...

tuš, bregana, obrežje, mejni prehod Svet24.si

FOTO: V koloni pred mejnim prehodom si je ...

ceferin zorcic pf bobo Reporter.si

Novi obrazi 2022: od Čeferina do Zorčiča, kdo ...

plaža mavricij, janez-janša Necenzurirano

Janšev otok raj tudi za slovenske milijone

vesolje Dobra karma

Tedenski horoskop: K vašim notranjim resnicam vas...

Mary, Tjaša Njena.si

Sanjski moški: Tjaša in Mary žurata s ...

Novice Novo mesto

Današnji dan posebno pozornost namenja knjigi

Piše: STA

Čas objave:
23.04.2019 06:39

Unesco je današnji dan razglasil za svetovni dan knjige in avtorskih pravic. Zaznamovali ga bodo številni z literaturo in knjigami povezani dogodki, tudi po Sloveniji, kjer bo pestro predvsem zvečer in ponoči v sklopu projekta Noč knjige. Naziv svetovne prestolnice knjige je letos pripadel mestu Šardža v Združenih arabskih emiratih.

Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) je svetovni dan knjige in avtorskih pravic razglasila leta 1995. Posvečen je spodbujanju branja, založništva ter zaščiti avtorskih pravic in intelektualne lastnine. Praznujemo ga na dan, ko so se rodili ali umrli nekateri velikani svetovne literature, kot so Miguel de Cervantes, Vladimir Nabokov in William Shakespeare.

Generalna direktorica Unesca Audrey Azoulay je v letošnji poslanici zapisala, da so "knjige okna v naša notranja življenja, obenem pa so tudi vrata, ki se odpirajo k spoštovanju in razumevanju drugih ljudi ne glede na vse razlike in meje".

V Sloveniji bodo osrednji dogodki, posvečeni knjigi potekali v sklopu Slovenskih dnevov knjige, ki so letos časovno prestavljeni na mesec maj. Se pa danes v Mariboru začenjajo 22. dnevi knjige, minuli teden so se sklenili Goriški dnevi knjige. Za počastitev knjige in literature bo zvečer poskrbela Noč knjige, ki bo postregla z več kot 200 dogodki po vsej Sloveniji in zamejstvu. Organizatorji projekta napovedujejo tudi knjižni sejem, ki bo potekal čez dan v ljubljanskem parku Zvezda.

Vsako leto 23. aprila začne program tudi nova svetovna prestolnica knjige. Letos je to mesto Šardža v Združenih arabskih emiratih, ki so ga na Unescu izbrali zaradi inovativne, celovite in vključujoče vloge, ki med drugim predlaga vključevanje migrantov.