Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Ljubljana/Novo mesto

Danes je debeli četrtek

Piše: STA

Čas objave:
28.02.2019 10:18

Na današnji debeli četrtek, ki v šaljivem jeziku velja za god debelih ljudi, se bo začel pustni čas. Miza se mora na ta dan po izročilu šibiti od mastnih in nasitnih jedi.

"Na debeli četrtek je vedno moralo biti na mizi suho meso, denimo kuhana in pečena prekajena svinjska krača s kislim zeljem, kislo repo in 'tenstanim', torej praženim krompirjem," so za STA povedali v eni od cerkniških gostiln, kjer gostom radi ponudijo krajevno značilne jedi.

Tudi v Mozirju, kjer bodo na "debelega Pusta dan", kot pravijo četrtku pred pustnim torkom, podelili trške pravice, v pustnem času jedo kuhane suhe svinjske krače. Značilna pustna sladica pa je tako kot drugod v srednjeevropskem prostoru krof. Ta je danes običajno polnjen z marelično marmelado, medtem ko so prejšnje generacije gospodinj uporabljale domačo češnjevo marmelado, je za STA povedal Robert Klemenak, ki so ga v pustnem času v druščini mozirskih pustnakov zadolžili za stike z javnostjo in ga poimenovali Pustno gobezdalo.

Beseda krof izvira iz nemške besede za krof Krapfen, ta pa iz starovisokonemškega izraza krapho, ki je vse od 9. stoletja naprej pomenil pecivo v obliki kavlja. Krofi so namreč šele kasneje postali okrogli. V stari Avstriji so pisni viri omenjali krofe v 13. stoletju, prvi recepti zanje pa so z Dunaja iz leta 1486.

Po legendi, ki jo navajajo nemški avtorji, pa je krof v nemščini poimenovan po kuharici Cäcilie Krapf, ki je v 17. stoletju na Dunaju kuhala za tamkajšnje dvorne svetnike.