državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Novice Novo mesto

Danes nova premiera v APT

Piše: Radio Krka

Čas objave:
28.12.2015 11:18

V novomeškem APT bo ob 20. uri premiera predstave Heraklita/Zenona Čas je otrok, ki se s kamenčki igra: Otrok na prestolu v režiji Matjaža Bergerja.

Heraklit in Zenon sta v predsokratski literaturi izjemna misleca, katerih sklepi so a priori vezani na tematizacijo in refleksijo gibanj; celo več – skozi njih – izdelata koncepte, ki spremenijo podobo filozofije, dialektike in misli v odnosu do konceptov gibanj. Vseeno pa pomenita njuna koncepta razliko in sta v določenem smislu postavljena v dvo:boj, v določen tip šahovske partije, kjer Zenon »zapre« sistem gibanja s svojimi s slavnimi aporijami (Ahil in želva, zrno prosa, sofist »plešec« itd.), medtem ko ostane Heraklit »odprt«, divji in neukročen in »vanj« ni mogoče stopiti dvakrat …

Ta konkavno-konveksni iktus je iniciacija gledališko-plesne uprizoritve Čas je otrok, ki se s kamenčki igra: otrok na prestolu po znamenitem Heraklitovem fragmentu, ki postane kasneje del največjega Nietzschejevega projekta Tako je govoril Zaratustra. Otrok in igra postaneta transverzala Nietzschejevega čezčloveka. Otrok (=baletke) in igra z baletno algebro, v kateri jih izmenično pošiljata v igro Heraklit (Pavle Ravnohrib) in Zenon (Ana Pandur Predin), pomenita oblikovni in vsebinski stožer gledališko-plesnega projekta.

Raziskava misli in razvija dva tipa gibalnih struktur: baletno in »abstraktno« (od vsakodnevne do asketske, skoraj v gesti telovadbe, repetitivnosti, zamrznjenih slik). Vsakemu od obeh mislecev pripadata dve baletki; pogojno rečeno, izumimo Heraklitovo gibanje, enako Zenonovo.

Mladinska predstava ima za cilj uvesti mlajšo populacijo v čar in eleganco filozofij dveh pomembnih predsokratikov, hkrati pa skozi princip igre, baletnih aksiomov in raziskovanj primerjalnih gibanj odpreti magijo čistih form, odprtosti in avtonomije …

UPRIZORITVE:
28. december 2015, 20:00, 47. PREMIERA APT-a
29. december 2015, 20:00, 2. uprizoritev
30. december 2015, 20:00, 3. uprizoritev
5. januar 2016, 20:00, 4. uprizoritev
6. januar 2016, 20:00, 5. uprizoritev
12. januar 2016, 20:00, 6. uprizoritev
13. januar 2016, 20:00, 7. uprizoritev

Pogovor z Matjažem Bergerjem pred razprodano premiero