Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Novo mesto

Danes praznujejo policisti

Piše: Radio Krka

Čas objave:
27.06.2015 07:34

V spomin na spopad policistov z JLA na mejnem prehodu Holmec leta 1991 policija danes praznuje svoj dan. Policija danes zaposluje nekaj čez 8000 ljudi, od tega nekaj manj kot 7000 policistov. V zadnjih letih je opazen trend upadanja števila zaposlenih, a je vlada ravno pred nekaj tedni odobrila nove zaposlitve.

Ravno v začetku tega meseca je vlada notranjemu ministrstvu dala soglasje k zaposlitvam v policiji. Odobrila je zaposlitev 152 policistov nadzornikov meje, ki jih je policija izbrala na letošnjem javnem razpisu, 100 kandidatov, ki se šolajo v okviru višješolskega programa policist, in 330 policistov nadzornikov državne meje, ki so zaposleni za določen čas.

Skoraj tri četrtine danes zaposlenih v policiji so moški, povprečna starost policista pa je okoli 40 let. Na policista sicer pride 295 prebivalcev, na 10.000 prebivalcev pa je slabih 34 policistov ter 4,6 kriminalista.

Med osamosvajanjem, od katerega te dni mineva 24 let, je padlo šest policistov, to so Marijan Dobelšek, Željko Ernoić, Robert Hvalc, Stanislav Strašek, Franc Šoster in Bojan Štumberger. Pri varovanju in obrambi barikad, mejnih prehodov oziroma v spopadih z zvezno armado pa je bilo hudo ranjenih še 14 policistov.

V spomin nanje sta notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar in generalni direktor policije Marjan Fank že v sredo v avli notranjega ministrstva položila venec k spominski plošči.