testenine črvi odpoklic Svet24.si

Odpoklic izdelka: Na trgovskih policah so se ...

jasna-kuljaj Svet24.si

Jasna Kuljaj sprejela novo vlogo programske ...

Klemen Žibert Necenzurirano

Objavljamo poročilo o finančni luknji v SD: kaj ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

mark cuban pravi mvp pm Ekipa24.si

Provokacija v srbskem jeziku?! Neverjetno, kaj o ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

ana gros af Ekipa24.si

Navijači kričijo: to je sramota! Zgodovinskih ...

Novice Novo mesto

Zbiranje spominov na temo lokalnih šeg in navad

Piše: R.K.

Čas objave:
22.04.2021 00:01

Knjižnice Dolenjske, Bele krajine in Posavja v mednarodnem letu sadja in zelenjave zbirajo spomine na temo Šege in navade: od setve do žetve. Domoznansko gradivo bodo zbirali danes, 22. aprila, v času odprtosti posamezne knjižnice.

Se še spomnite jedi, ki niso smele manjkati ob poroki ali za božič? Iz česa
ste naredili velikonočne butare? Katere pesmi ste peli ob žetvi in košnji? Še znate napovedati dobro letino?

Knjižnice Dolenjske, Bele krajine in Posavja ob mednarodnem letu sadja in zelenjave svojo akcijo zbiranja domoznanskega gradiva Zbiramo spomine posvečajo šegam in navadam. V preteklosti smo namreč ljudje veliko bolj dosledno živeli v sožitju z naravo. Človek se je ravnal po soncu in luni, kar se
kaže predvsem v slovenskih šegah in navadah. Vsakodnevno delo na polju in obeleževanje različnih praznikov pa je narekovalo tudi prehranjevalne navade. Za veliko noč ni smel manjkati velikonočni kruh ali pogača, žetvi je obvezno sledil likof, največ porok pa je bilo v kulinarično bogatem pustnem času.

Če želite z njimi deliti fotografije, dokumente, predmete ali spomine v povezavi s šegami in navadami vašega kraja, kot so pustovanje, poroke, rojstvo, krst, jurjevanje, martinovanje, setev, koline, ličkanje koruze, mlatev ipd., vas vabijo k sodelovanju danes, 22. aprila, v času odprtosti posamezne knjižnice.

V Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto vas bodo pričakali pri glavnem vhodu v knjižnico med 8. in 18. uro. Vaše zgodbe si bodo zapisali, gradivo pa digitalizirali in vam ga vrnili. Zbrano digitalizirano gradivo bodo shranili v svojem arhivu in ga delno uporabili za pripravo novih digitalnih zbirk na spletnem portalu digitalizirane kulturne dediščine slovenskih pokrajin Kamra. Če danes ne utegnete, jih pokličite na telefonsko številko 07 393 4 681 (Anja Rebolj) in dogovorili se boste za individualni obisk. Več informacij najdete na FB profilu Splošnih knjižnic Dolenjske, Bele krajine in
Posavja.  Območno mrežo splošnih knjižnic sestavljajo Knjižnica Brežice, Valvasorjeva knjižnica Krško, Knjižnica Sevnica, Knjižnica Pavla Golie Trebnje, Knjižnica Črnomelj, Ljudska knjižnica Metlika, Knjižnica Kočevje, Knjižnica Miklova hiša Ribnica in Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto.