Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Mirna

Danini prodaji gre poletna vročina na roko

Piše: STA

Čas objave:
24.07.2019 09:40

Prodaja Dane, mirnske proizvajalke pijač, je ob polletju dosegla devet milijonov evrov in je za dobre štiri odstotke presegla primerljivo lansko.

Dana je hkrati ustvarila 650.000 evrov čistega dobička, s čimer je primerljivi lanski izid presegla za osem odstotkov. Na rast Danine prodaje je ugodno vplivala tudi letošnja poletna vročina. Danino polletno prodajno rast je dodatno spodbudil in okrepil topel april, razmeroma hladnemu maju pa je sledilo vroče poletje, ki se naj bi še nadaljevalo, je njen direktor Marko Hren povedal za STA.

V družbi sicer ob koncu leta načrtujejo do petodstotno rast prodaje in rast čistega dobička za približno desetino. S tem se bo nadaljevala Danina skoraj štiriletna rast, je pristavil.

Dana, ki je lani okrepljeno vlagala in za naložbe skupaj odštela približno tri milijone evrov, letos kakšnih večjih naložb ne načrtuje. "Zaradi lanskih velikih naložb moramo letošnje poslovanje nekoliko stabilizirati in načrtujemo zgolj manjše naložbe," je pojasnil direktor.


Dana je v prvem letošnjem polletju izvozila za 3,15 milijona evrov izdelkov oz. nekaj več kot tretjino in polletni izvoz glede na lani okrepila za desetino. Prodajo na domačem trgu je okrepila za odstotek in rasla predvsem z blagovno znamko Dana.

Med njenimi največjimi kupci v Sloveniji so Mercator, Spar, Engrotuš, Lidl, Ahac in Hofer oz. vse trgovske verige v Sloveniji. Na Hrvaškem so s skoraj celotno ponudbo predlani prodrli v prodajalne trgovske verige Plodine, s končnimi izdelki prodirajo tudi na srbski trg. Lani so dosegli še Madžarsko.

V tujini so največ prodali na Hrvaškem, v BiH, ZDA in na Kitajskem. Med drugimi Daninimi večjimi trgi so še Italija, Rusija in Švedska. Dana prodaja tudi v Švici. Rasli so tudi s polizdelki, ki so pomemben del njihovega prodajnega programa. Dana sicer s polizdelki nastopa na Hrvaškem, v BiH, Srbiji, na Kosovu in v Makedoniji.

Družba po zadnjih podatkih zaposluje 110 ljudi. Pri zaposlovanju sicer letos zgolj nadomeščajo odhajajoče sodelavce. V prvem poletju so nadomestili odhod petih zaposlenih, do konca leta bodo nadomestili še nekaj takšnih odhodov, je še povedal Hren.