zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Novice Kočevje

Deklica s piščalko v roke Leli B. Njatin

Piše: Radio Krka

Čas objave:
08.02.2016 11:52

Žirija za podelitev že petega priznanja Deklica s piščalko je letos prejela eno nominacijo za strokovno odličnost na področju umetnosti, humanističnih znanosti in kulture. Na prireditvi ob slovenskemu kulturnemu prazniku Deklica s piščalko, ki je bila sinoči v Šeškovem domu v Kočevju, so slavnostno razglasili prejemnika priznanja. To je pisateljica Lela B. Njatin.

Po tem ko je Znanstveno raziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti kot edino kandidatko nominiral Lelo B. Njatin, je žirija svojo strokovno utemeljitev obrazložila v naslednjem sestavku:

Lela B. Njatin od osemdesetih let deluje v različnih vejah umetnosti, je dobitnica več stanovskih nagrad doma in v tujini. Njeno delo je vpeto v aktualne umetniške tokove, poleg tega pa izrazito interdisciplinarno. Tematiziranje »geniusloci« je ena pomembnih rdečih niti in še posebej izstopa pri zarisu tematskega okvirja njenega dela na različnih izraznih področjih. Raziskuje in aktualizira svoje domače okolje, torej Kočevje in ga s tem postavlja v širši referenčni okvir. Lokalne posebnosti in dejstva s kirurško natančnostjo secira, pri tem upošteva časovni okvir, vključuje lastne spomine in izkušnje, spregledana dejstva, priložnosti, zakulisja ter ostale podatke, in jih predstavi največkrat v obliki instalacij in performansov. Pri tem opozarja na spregledano, samoumevno, nezavedno, oziroma tisto, čemur se posveča premalo pozornosti. V svet literature je vstopila z mailartom kot izrazitim pojavom znotraj neoavantgarde, vendar je izstopajoče literarno delo Lele B. Njatin fragmentarni roman Nestrpnost s konca osemdesetih, spisan v hipnotično sugestivni in jezikovno izbrušeni pisavi. Močne in hitro očrtane podobe vojne in nasilja, permanentnega bega, splašenosti in kaotičnega vzdušja, kot da bi nosilo slutnjo prihajajoče kataklizme. Ob koncu devetdesetih takšno s subkulturo navdahnjeno pisanje zamenjajo pravljice, v katerih kot da je našla bolj spravljivo in ljubeznivo podobo sveta. Na kakšen način obstaja literatura? - se zdi eden najpomembnejših izzivov, ki si jih avtorica zastavlja pri svojem delu. Soočeni smo s svojevrstno hibridnostjo umetniških zvrsti – na tanki meji med literaturo in likovnostjo. Preko vprašanja o eksistenčnem modusu literature, o njenem obstoju, začetku in koncu, se simbolično vzpostavljajo podobna vprašanja o eksistenci samega avtorja, pa tudi širše. Ohranjeni spomin, izkušnja ali vedenje: knjiga oz. literatura obstaja tudi kot poseben fenomen v človekovi zavesti, saj jo bralec z vsakokratnim branjem obudi v sedanjosti. Če pristanemo na to tezo, se z literaturo na psihični ravni dogaja podobno kot z drugimi umetnostnimi zvrstmi, v slikarstvu in glasbi: obstaja predvsem kot čisti doživljaj v zavesti. Literarno in umetniško delo Lele B. Njatin je pomembno in na več področjih zaznamovalo celotni slovenski kulturni prostor, zadnji projekti pa dokazujejo, da se njeno ustvarjanje sintetizira v sebi lasten in izviren umetniški izraz. Njeno ustvarjanje pa hkrati ostaja trdno in hoteno umeščeno v kontekst lokalne topografije in na ta način pomembno prispeva k promociji Kočevske regije v širšem prostoru. Sicer se nagrada se imenuje po skulpturi Deklica s piščalko, ki jo je leta 1963 akademski slikar in kipar Stane Jarm postavil v središče mesta, ob vodnjak. Leta 2012 je nagrado posthumno prejel Stane Jarm ,leto kasneje fotograf Klavdij Sluban iz Pariza, 2014 etnologinja dr. Marija Makarovič iz Ljubljane , lani pa holograf Vito Oražem iz Essna. Sinočno prireditev je spremljal bogat kulturni programom.