državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Novice Sevnica

»Delujmo preventivno« tudi doma

Piše: Radio Krka

Čas objave:
21.10.2016 14:19

Delo gasilske službe, ki jo v sevniški občini opravljajo prostovoljni in poklicni gasilci, poleg gašenja in reševanja v primeru požarov ter reševanja ob naravnih in drugih nesrečah zajema tudi preventivno delovanje.

Tema letošnjega oktobra, meseca požarne varnosti, je namenjena splošni požarni varnosti v gospodinjstvih in problematiki ogljikovega monoksida pod sloganom »delujmo preventivno«. V ta namen skozi mesec društva izvajajo preventivne vaje in predstavitev gasilcev po občini, danes pa bo izvedena osrednja občinska gasilska vaja v sodelovanju z Domom upokojencev in oskrbovancev Impoljca Sevnica.

V preventivnem delovanju je bistvenega pomena tudi vidik osveščanja in obveščanja. Ogljikov monoksid je plin brez barve, vonja in okusa. To pomeni, da je povsem nemogoče, da bi ga človek zaznal. Ni nujno, da je prisoten skupaj z dimom, ki ga lahko zaznamo. Je gorljiv in ljudem zelo nevaren. Hitro se veže na hemoglobin in izpodriva kisik, kar ima za posledico, da naše telo in možgani kisika ne dobivajo v zadostnih količinah oziroma se dotok kisika povsem ustavi. Znaki zastrupitve se kažejo kot glavobol, slabost, bruhanje, hitro bitje srca, omotica, utrujenost, zmedenost, dezorietiranost, motnja vida. Nastaja povsod tam, kjer gori, največja koncentracija pa nastaja pri tlenju, ko primanjkuje kisika za gorenje. Nastaja tudi pri gnitju oziroma pri razkroju organskih snovi in razpadanju lesnih peletov, zaradi česar so v Sloveniji žal že bile tudi smrtne žrtve.


Kako zastrupitev preprečiti? Kot sporoča Gasilska zveza Sevnica, z rednim čiščenjem peči, dimnikov in zračnikov, z rednim zračenjem prostorov, v zaprtih prostorih ne smemo uporabljati motorjev z notranjim izgorevanjem, med njimi agregatov ali motornih žag, pa tudi z namestitvijo javljalnikov. S 1. januarjem 2017 bo potrebno obvezno vgraditi javljalnike v bivalne prostore, v katerih so vgrajene kurilne naprave, ki so odvisne od zraka v prostoru. Vgradnja javljalnikov ni obvezna, kadar so v prostoru naprave, ki niso odvisne od zraka v prostoru in prostor ni namenjen bivanju. Namestitev javljalnikov je enostavna in ni draga, rešila pa bo marsikatero življenje.