900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Kočevje

Deponija Mozelj v četrtek zapira vrata

Piše: Radio Krka

Čas objave:
29.01.2013 11:50

Tudi o kurbah in pijancih, - vmes sta ob izdihljaju četrte ure sinočne seje kočevskega občinskega sveta v mikrofon govorniškega odra svetnici položili še kakšno sočno (abstraktno) kletvico, za katere je moški (večinski) del tamkajšnjega lokalnega parlamenta menil, da temu domu niso neprimerne, -so se od ljudstva izvoljeni dame in gospodje pomenkovali.

Vselej pregreto ozračje teh sej je tokrat zanetil paket od več kot 50 dopolnil, ki so jih tik pred sprejetjem letošnjega občinskega proračuna vložili opozicijski svetniki (ti imajo med 25-terco večino), sicer goreči nasprotniki nekaterih županovih (občinske uprave) predlogov.

Vseh občinska uprav ni mogla pravočasno pregledati, zato je bila sinočna seja pred obravnavo najpomembnejšega občinskega akta v tekočem letu, sprejetje proračuna, ki je težak nekaj več kot 23 milijona evrov, prekinjena. Nadaljevali naj bi jo danes, a kot kaže, ta visi v zraku, saj naj bi se jo opozicijski svetniki ne bodo mogli udeležiti. Sicer so svetniki na predlog Zlatka Ficka(Zares) zamenjali dnevni red seje. Prvih osem točk je ostalo enakih, na deveto so postavili problematiko odlaganja odpadkov na deponiji Mozelj.

Brez večjih pripomb (razen za kulturni dom Kočevska Reka) so potrdili vse investicijske programe in novelacije za katere ni potrebno imeti sprejetega občinskega proračuna. Se pa je zelo zakuhalo, ko so se začela klesati mnenja glede problematike odlaganja odpadkov na deponiji Mozelj. Direktor Komunale Kočevje Marko Kljun je uvodoma pojasnil, da je Komunala Kočevje 6. decembra prejela odločbo inšpektorice za kmetijstvo, gozdarstvo, hrano in okolje, ki prepoveduje odlaganje odpadkov na odlagališču Mozelj po 31. januarju letos.

Dan kasneje pa so prejeli še odločbo ARSO, ki je zavrnila vlogo za podaljšanje obratovanja odlagališča Mozelj. Zato odlaganje odpadkov v Mozlju ni več možno in je treba poiskati drugo rešitev. Ficko je poudaril, da ima problematika deponije dolgo brado, da odgovornost ne leži zgolj na občinskem svetu, o rešitvah pa bi morala odločati nadzorni svet in skupščina tega Javnega zavoda. V razpravo se je vključil tudi Janko Veber (SD).

Predlagal je, da naj Komunala Kočevje solastnici (46 odsotni delež) , tj. državi, izstavi račun. Svetniki niso potrdili sklepa, da naj občinski svet izda soglasje direktorju za izpeljavo postopka za izbiro najugodnejšega ponudnika pri zapiranju deponije za katero je nekdanji direktor Leon behin trdil, da lahko obratuje še nekaj let. To pomeni, da bo Komunala sama morala najti rešitev. Kako ?