oranžno opozorilo Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, ...

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

1706792389-b60k4933-1706792354008 Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

Komplet za trening Ekipa24.si

Šik po francosko s slovensko noto

kmetijaa11 Njena.si

Kmetija: Novi tekmovalci vas bodo prikovali pred ...

doncic Ekipa24.si

Ste videli to? Navijači Oklahome z majicami z ...

Novice Kostanjevica na Krki

Deveti Krkin kulturni večer v znamenju opernih arij

Piše: Radio Krka

Čas objave:
27.07.2015 12:48

S petkovim večerom opernih arij v produkciji Anton Podbevšek Teatra so v Krki nizu Krkinih kulturnih večerov v samostanski cerkvi Galerije Božidarja Jakca, ki so jih začeli leta 2008, dodali že deveto prireditev, s katero so popestrili poletni kulturni utrip na Dolenjskem.

V Krki se že od ustanovitve dalje zavedajo, da so poleg ustvarjanja dobrih poslovnih rezultatov pomembne še druge stvari, ki ljudem v okolju, v katerem delujejo, omogočajo bogatejše, bolj kakovostno in lepše življenje. Krka je danes mednarodno podjetje in pomemben igralec na svetovnem farmacevtskem generičnem trgu. Najbolje se seveda spoznajo na farmacijo in farmacevtske izdelke, a že od nekdaj spremljajo in podpirajo tudi različne družbene projekte, med katerimi ima posebno mesto kulturna dejavnost.

Zavedajo se, da je kultura za vsak narod izjemno pomembna, zato je v njihovem poslovnem razmišljanju trajni element. Razumejo jo kot edinstveno simbiozo dela in umetnosti. Tradicionalni Krkini kulturni večeri, na katere vsako leto povabijo vrhunske umetnike, so potrditev, da Krka ne proizvaja le zdravil za telo, ampak odgovorno podpira tudi tiste, ki so najboljši proizvajalci zdravil za duha – kulturnike in umetnike.

Letošnji Krkin kulturni večer, deveti po vrsti, z naslovom »Ljubite tisto, česar ne boste nikoli videli dvakrat.« je bil v znamenju znanih opernih arij in v produkciji Anton Podbevšek Teatra iz Novega mesta. Poustvarila jih je mednarodna zasedba opernih pevcev: priznana nemška sopranistka Maida Hundeling, prvak hrvaške opere Siniša Hapač ter slovenski solisti Urška Arlič Gololičič, Aljaž Farasin in Irena Yebuah Tiran. Umetniki so v kulturno doživetje povezali operna dela najbolj znanih skladateljev vseh časov: W. A. Mozarta, G. Verdija, A. Dvořaka, G. Bizeta, G. Puccinija, G. Donizettija, J. Offenbacha, V. Bellinija, L. Delibesa, R. Wagnerja in G. Gershwina. Gledališki igralec Pavle Ravnohrib je večer obogatil z interpretacijo Hvalnice ljubezni A. Badiouja.

Krkini kulturni večeri so se začeli leta 2008, ko so v samostanski cerkvi kostanjeviške Galerije Božidarja Jakca nastopili člani ruskega komornega zbora katedrale Smolni iz St. Peterburga. Jeseni 2009 je bila uprizorjena predstava Anton Podbevšek Teatra v režiji Matjaža Bergerja Met kocke ne bo nikdar odpravil naključja. Vsaka misel je met kocke. Spomladi 2010 je sledil koncert priznane poljske jazzovske zasedbe Andrzej Jagodzinski Trio, s katerim so počastili 200. obletnico rojstva poljskega skladatelja in pianista F. Chopina. Istega leta so poletno dogajanje obogatili še s koncertom slovenskega zbora Perpetuum Jazzile. Leta 2011 so gostili Ruske kozake z območja ob Donu, leta 2012 drugič pevce Komornega zbora katedrale Smolni iz St. Peterburga, predlani in lani pa ruski akademski zbor Mihaila Ivanoviča Glinke iz St. Peterburga.