Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490 Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Ribnica

Dežela suhe robe praznuje

Piše: Radio Krka

Čas objave:
23.10.2012 12:05

Občina Ribnica praznuje občinski praznik. 23. oktober v spomin na leto 1492, ko je cesar Fridrih tretji Kočevarjem in Ribničanom izdal poseben patent, ki jim je omogočil, da so doma ročno izdelane izdelke iz lesa lahko brez davka prodajali po vsem cesarstvu.

Že takrat močno udomačena suha roba je še danes ponos ribniške doline, ime pa ji je v svet ponesel ravno šegavi krošnjar, Ribničan Urban. Na to je v svojem nagovoru spomnil tudi ribniški župan Jože Levstek, ki je dela, da obči kljub težkim časom in vsesplošnemu zategovanju pasu še kar dobro gre.

Nato je sledila podelitev letošnjih nagrad in priznanj. Za častnega občana so razglasili rojaka Janeza Pečka, ki je leta 1978 skupaj s pokojnim Tonetom Kozlevčarjem ustanovil Ribniški oktet, Urbanova nagrada je šle podjetju Herby za prispevek cestno prometni varnostni.

Gallusovi priznanji sta prejela PGD Dolenja vas, ki je letos praznovalo 140 let in prostovoljka Anica Bolha. Priznanje občne sta prejeli nekdanji duhovnik župnije Dolenja vas Branko Potočnik in učiteljica ter vsestranska kulturna delavka Andreja Oblak.

Priznanji župana sta šli v roke nekdanjega pomočnik policijske postaje Ribnica Franca Novaka in športnice Lare Jelič. Kulturni program je izzvenel v spomin 100 letnice rojstva rojaka Bojana Adamiča, njegove uspešnice so izvajali člani Godbe na pihala Ribnica. Zapel je tudi Ribniški oktet.

Janez Peček - častni občan 2012


Župan Jože Levstek ob občinskem prazniku