mojca_fartek_retnje_pp_trzic_22.4.2024 (1) Svet24.si

56-letna Mojca od doma odšla peš, vrnila se ni. ...

Ijen Svet24.si

Turistka zgrmela 70 metrov v krater aktivnega ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Kočevje

Divji prašiči v škodo kmetom

Piše: Radio Krka

Čas objave:
02.12.2012 18:29

Divji prašičic na Kočevsko - Ribniškem povzročajo preglavice in škodo kmetom. Letos je škode za več kot 500 tisoč evrov. Nekateri kmetje zaradi tega opuščajo kmetovanje.

Populacija divjih prašičev se je v Sloveniji v zadnjih štiridesetih letih povečala za kar dvajsetkrat in sicer zaradi izboljšanja življenjskih in prehranskih razmer ter napačnega upravljanja s to divjadjo. Škoda, ki jo divji prašiči povzročajo kmetom, se vsako leto zvišuje. Letos naj bi presegla več kot 500 tisoč evrov. Med območji, ki so še posebej ogrožena je tudi Kočevsko - Ribniško.

Krajevna skupnost Sveti Gregor s strnjenimi parcelami, travniki in njivami, je pogosto tarča pohjakovanja tropov divjih prašičev, ki za seboj pustijo pravo razdejanje. Tudi medvedi so letos na tem območju pogosto kolovartili, škode je bilo največ na sadovnjakih in senu z balami. Predsednik krajevne skupnosti Sveti Gregor Franc Modic je dejal, da odškodnina, ki jo ne dobijo pravočasno, očitno ne pomeni veliko, saj kmetje po ponavljajočih se škodah, ki jo povzročijo divji prašiči, večkrat opuščajo kmetovanje.