900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Muljava

Dneva odprtih vrat na Jurčičevi domačiji

Piše: Občina Ivančna Gorica

Čas objave:
06.03.2021 07:31

Z današnjim dnem Zavod Prijetno domače ponovno odpira vrata Jurčičeve domačije, muzeja na prostem na Muljavi. Danes in jutri si boste lahko muzej na prostem ogledali brezplačno, v okviru Dnevov odprtih vrat.

Domačijo Josipa Jurčiča odpirajo na dan, ko bi moral potekati tradicionalni Jurčičev pohod. Letos pohoda v taki obliki, kot prejšnja leta, ne bo, vas pa vabijo, da se sami podate po poti in združite sprehod na svežem zraku z nabiranjem novega znanja ter potem svoj izlet končate v muzeju na prostem, Jurčičevi domačiji. Ogledi muzeja na prostem v sklopu Dneva odprtih vrat potekajo brezplačno vsako polno uro, in sicer:

- v soboto, 6. 3., od 10. do 17. ure 
- v nedeljo, 7. 3., od 12. do 17. ure.

Za ogled domačije poiščite vodnike, ki vam bodo z veseljem pomagali. Poleg ogleda muzeja boste lahko uživali še ob naslednjem dogajanju:

· Leseno gledališče Kamišibaj: Kamišibaj je edinstvena oblika pripovedovanja zgodb ob slikah. Slike (ilustracije) so vložene v lesen oder, imenovan butaj. Pripovedovalec (kamišibajkar) ob pripovedovanju menja slike, ki prikazujejo dogajanje v zgodbi.

· Izobraževalni film: Vsak obiskovalec si bo ogledal nov film, ki prikazuje življenje in ustvarjanje našega pisatelja, vključno s prikazom življenja na domačiji. Dolžina filma: 9 minut.

· Razstava: V pritličju sprejemnice se nahaja razstava na temo Jurčičevih del.

· Nastop z lajno: Lajna je večji lesen inštrument, ki deluje po sistemu harmonike, kjer lajnar s pomočjo vrtenja ročice ustvarja melodijo.

Obiskovalcem bodo na voljo še razni napitki, prigrizki, spominki lokalnih ustvarjalcev, knjige in ostali prodajni program ter brezplačne zloženke o Jurčičevi poti, znamenitostih v občini Ivančna Gorica z informacijami o pohodniških poteh.

Vljudno vas prosijo, da ob obisku upoštevate vse varnostne ukrepe in priporočila NIJZ, uporabite lastno zaščitno masko v notranjih prostorih, ohranjajte varno razdaljo do ljudi okoli vas in si ob vhodu v stavbo razkužite roke. V kolikor kažete bolezenske znake (kašelj, kihanje, vročina …), vas prosijo, da ostanete doma.