Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Cerklje ob Krki

Do petka bo hrumelo

Piše: STA

Čas objave:
04.11.2019 06:52

Z današnjim dnem se začenja redno usposabljanje pilotov Slovenske vojske (SV) v letenju na nizkih višinah in usposabljanje kontrolorjev združenega ognja. Prvo bo potekalo na območju letališča v Cerkljah ob Krki, slednje pa na osrednjem vadišču SV Postojna in v okolici.

Piloti 152. letalske eskadrilje SV se bodo tako v letenju na nizkih višinah redno usposabljali do petka, 15. novembra. Usposabljanje bodo izvajali z letali PC-9M Hudournik na višinah od 50 do 300 metrov.

Nizko letenje bo potekalo v štirih smereh. Prva smer letenja bo potekala na relaciji letališče Cerklje ob Krki-Brestanica-Podsreda-Hotunje-Ptujsko jezero-Dobrovnik-Križevci-Okoslavci-Ruše-Zreče-Polzela-Radeče-Brestanica-letališče Cerklje ob Krki.

Druga smer letenja bo potekala v smeri letališče Cerklje ob Krki-Brestanica-Ponikva-Stojnci-Odranci-Dravograd-Braslovče-Kuretno-Radeče-Brestanica-letališče Cerklje ob Krki.

Tretja smer letenja bo potekala na relaciji letališče Cerklje ob Krki-Škocjan-Ponikve-Gorenja vas-Most na Soči-Bač-Mali log-Nemška loka-Šentjernej-letališče Cerklje ob Krki.

Četrta smer letenja pilotov pa bo potekala v smeri letališče Cerklje ob Krki-Škocjan-Sveta trojica-Zadlog-Ritomeče-Sviščaki-Retje-Mokri potok-Tušev dol-Šentjernej-letališče Cerklje ob Krki.

Načrtovano letenje bo dnevno potekalo le na dveh smereh z intenzivnostjo dveh letal v eni uri. Smer in čas letenja pa bodo določili glede na trenutne vremenske razmere.

Pri usposabljanju se upoštevajo zakonska določila in ostali predpisi, ki urejajo letenje na nizkih višinah z letalniki SV. Med izvajanjem aktivnosti se bodo piloti v največji možni meri izogibali letenju nad večjimi naselji, zagotavljajo v SV.

Danes pa se začenja tudi usposabljanje kontrolorjev združenega ognja SV in tujih oboroženih sil. Potekalo bo do petka, 8. novembra, na osrednjem vadišču SV Postojna ter na širšem območju Bloške Police, Mirnske doline in Suhe Krajine.

Piloti SV bodo usposabljanje podpirali s parom letal Pilatus PC-9 M Hudournik in helikopterjem Cougar AS AL 532, medtem ko bodo zavezniške posadke sodelovale s helikopterji HH-60 in letalom LearJeat.

Območje usposabljanja bodo letala in helikopterji preletavali v določenih časovnih intervalih vsak dan od 9.30 do 21. ure. V petek pa samo v dopoldanskem času.

Usposabljanje pilotov bo vključevalo bojne polete, delovanje po ciljih na zemlji, izmik iz območja delovanja ter poenotenje postopkov izvajanja letalskih operacij. Na območju Bloške Police, Mirnske doline in Suhe Krajine bodo letalniki samo simulirali letalsko podporo.

Kot so še obrazložili na SV, kontrolor združenega ognja svetuje poveljniku na terenu o uporabi zračne, ladijske, minometne ali artilerijske podpore ter ob delovanju nadzoruje izvedbo. Zagotavlja tudi podporo z izvidovanjem poti, spremstvom konvojev in nadzorom okolice, s čimer je vzpostavljena celovita zaščita lastnih sil.