Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Novo mesto

AVDIO: Dobrodelna dražba za najnujnejše življenjske stroške

Piše: OZRK Novo mesto, B.O.

Čas objave:
29.11.2019 09:00

V Kulturnem centru Janeza Trdine Novo mesto, Območno združenje Rdečega križa Novo mesto, pripravlja dobrodelno dražbo 10 umetniških del. Dražba bo v sredo, 4. decembra 2019 ob 19. uri. Zbrana sredstva bodo namenjena v Sklada za pomoč ljudem v stiski, ki letos praznuje 20 let delovanja.

Značilno je, da vsa sredstva, ki jih podarijo donatorji so čisto vsa namenjena različnim pomočem, ki jih zagotavlja novomeški Rdeči križ za socialno šibke otroke, posameznike in družine. Zbrana sredstva od tokratne dražbe umetniških slik se bodo namenila plačilu položnic za najnujnejše življenjske stroške.

Zgodbe ljudi, ki jim krijejo stroške položnic v višini do 300 eur, enkrat na leto, so pozimi večkrat povezane s stiskami, zaradi velikih stroškov za kurjavo. Jože, 66 let, živi sam, pred sedmimi leti je postal vdovec. Dolga leta je bil zaposlen kot prodajalec, potem pa se je odločil za samostojno pot, a mu ni šlo. Edini izhod je bil osebni stečaj. Sedaj živi sam v hiši, ki sta jo naredila z ženo, a bo najverjetneje v kratkem prodana na dražbi. Prejema invalidsko pokojnino in denarno socialno pomoč. Ima dva odrasla otroka, ki sta si ustvarila svoji družini. Na pomoč pri OZ RKS NM prosi za pomoč pri nakupu drv. Ali druga prošnja, ki je tudi zelo pogosta in se tiče kritja stroškov stanarine. 53-letna gospa, ki ima 35 let delovne dobe, dela kot čistilka, z nizkimi prihodki ne uspe plačati vseh položnic in vsako leto enkrat prosi za pomoč RK za plačilo najemnine, enkrat še kakšno drugo humanitarno organizacijo in tako nekako skromno »spelje« skozi leto.

Več o ganljivih zgodbah ljudi, ki potrebujejo pomoč, izveste v pogovoru spodaj. Pogovor sta pripravila Jure Zupančič in Rok Žurga v jutranjem programu na Radiu Krka. 

iz kataloga slik.png
Iz kataloga slik: Igor Obradinović - Leda in labod
Foto: OZRK NM

Za dražbo jim je sedem umetnikov podarilo svoje slike: Alojz Konec, Jože Kumer, Jože Marinč, Jožica Medle, Andreja Schwenner, Janko Orač in Igor Obradinović. Tri slike sta podarila dva donatorja, avtorji del so: Wang Huiqin, Jože Kumer in Vladimir Lamut. Jože Kumer je ob tem, ko je podaril sliko povedal: »Rdeči križ pomaga ljudem v stiski in jaz sam sem bil kot otrok deležen letovanja na morju. Menim, da je prav, da po svojih močeh izboljšamo življenje ljudem v stiski. Zaupam ljudem pri RK, da bodo zbrana sredstva namenili pomoči potrebnim.« 

Pokrovitelj Sklada za pomoč ljudem v stiski je vseh 20 let Krka, tovarna zdravi, d. d., Novo mesto, ki je v biltenu, ki smo ga izdali ob 20-letnici poudarila, da si prizadeva živeti v sožitju z vsemi in prispevati k družbenim projektom, predvsem pa pomagati tistim, ki so se znašli v življenjski stiski.
Verjamejo, da bo pomoč, ki jo organiziramo za najšibkejše ljudi, prepričala tudi tokrat in bo dražba uspešna.

Katalog slik je objavljen tukaj, zainteresirani pa lahko več informacij dobijo na tel. št.: 07 3933126.

Pogovor o dobrodelni dražbi in 20.obletnici delovanja Sklada za pomoč ljudem v stiski