ivan-zidar, pogreb Svet24.si

FOTO in VIDEO: Na Žalah slovo od Ivana Zidarja

jelko kacin Svet24.si

Kacin: Kaj starost hospitaliziranih in grožnja ...

tonin-novak-ljudmila_bobo Reporter.si

V NSI panika zaradi padca v anketah, nekateri bi ...

gardsko-jezero, tragedija Svet24.si

FOTO: 25-letni Greti odtrgalo nogi, Umbertu ...

20200923-01026932 Necenzurirano

Koliko milijonov za blato in koliko za Vizjakove ...

free hess Odkrito.si

Nikoli ne pustite priprtih vrat v otroško sobo, ...

Žiga Gabrovec Njena.si

Finalist MasterChefa zvezda novega videospota

Novice Novo mesto

Dojenju prijazno mesto za večjo ozaveščenost o prednostih dojenja

Piše: STA

Čas objave:
25.03.2021 19:07

Novomeška občina je ob materinskem dnevu z Unicefom Slovenija in novomeško bolnišnico predstavila projekt Dojenju prijazno mesto, pri katerem sodelujejo štiri mesta. Podžupanja Sara Tomšič je izpostavila, da bodo skozi program do konca avgusta 2022 skupaj s partnerji izvajali aktivnosti za višjo raven ozaveščenosti o pomenu in prednostih dojenja.

Tomšičeva je na novinarski konferenci predstavila aktivnosti in cilje projekta, v katerem poleg Novega mesta sodelujejo še Kranj, Mislinja in Slovenj Gradec. Tako si bodo v Mestni občini Novo mesto prizadevali, da v prihodnjih dveh letih spodbudijo čim več institucij, gostincev in javnih zavodov, da znotraj prostorov poskrbijo tudi za ustrezen kotiček za dojenje. Projekt, ki glede na njegov obseg orje ledino v slovenskem prostoru, je že v prvem mesecu od najave naletel na pozitivne odzive javnosti, so poudarili v sporočilu za javnost na občini.

Zdravnica Tatjana Pavlin je predstavila stanje na področju dojenja. "V Splošni bolnišnici Novo mesto smo med prvimi v Sloveniji pridobili naziv Novorojenčku prijazna porodnišnica in Dojenju prijazna zdravstvena ustanova," je dejala. Dodala je, da opažajo, da je informacij v zvezi dojenjem sicer na pretek, a so dostikrat neenotne ali celo zavajajoče. Želijo si, da bi nosečnice, doječe mamice in vsi drugi imeli možnost pridobiti informacije in svetovanje v skladu z najnovejšimi strokovnimi dognanji in v okolju, ki je naklonjeno dojenju, je poudarila.


Predsednica nacionalnega odbora za dojenje Unicef Andreja Tekauc Golob je predstavila namen in cilje projekta, deset korakov do Dojenju prijaznega mesta, ki jih bodo v prihodnje izpolnjevala mesta v fazi pridobivanja naziva, ter priporočila Svetovne zdravstvene organizacije glede dojenja.

Projekt, ki ga Unicef Slovenija izvaja v sodelovanju z nacionalnim odborom za spodbujanje dojenja in ministrstvom za zdravje, je usmerjen v zagotavljanje podpore doječim materam in družinam v lokalnem okolju. Cilj projekta Dojenju prijazno mesto je izboljšati pogostost dojenja na celotnem področju občine kot naravnega, zdravega in običajnega načina zgodnjega hranjenja otrok.

Eden izmed ključnih ciljev nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje 2015-2025 je med drugim tudi povečati delež dojenih otrok. Z izvajanjem programa Dojenju prijazno mesto se tako uresničuje nacionalni program, v katerem je dojenje prepoznano kot ključni dejavnik za razvoj poznejših zdravih prehranskih navad posameznika, so še dodali v občine.