Janez Janša Svet24.si

Premier za pošiljanje pisem porabil 334 ...

nadija-bičkova, Kai Widdrington Svet24.si

Bo to Nadijo Bičkovo in njenega novega izbranca ...

Brad Pitt Svet24.si

To je nova izbranka Brada Pitta

janez jansa ek Reporter.si

Janševemu človeku je spodletelo in Janša ni ...

20210527-01061753 Necenzurirano

Operacija Sava: dokument, ki Počivalška & Co. ...

Emma Bunton Odkrito.si

Praznuje že 46. rojstni dan

gloria kotnik Ekipa24.si

SLOVENSKA OLIMPIJKA z zapisom, ki odmeva! Njene ...

Novice Novo mesto

Dojenju prijazno mesto za večjo ozaveščenost o prednostih dojenja

Piše: STA

Čas objave:
25.03.2021 19:07

Novomeška občina je ob materinskem dnevu z Unicefom Slovenija in novomeško bolnišnico predstavila projekt Dojenju prijazno mesto, pri katerem sodelujejo štiri mesta. Podžupanja Sara Tomšič je izpostavila, da bodo skozi program do konca avgusta 2022 skupaj s partnerji izvajali aktivnosti za višjo raven ozaveščenosti o pomenu in prednostih dojenja.

Tomšičeva je na novinarski konferenci predstavila aktivnosti in cilje projekta, v katerem poleg Novega mesta sodelujejo še Kranj, Mislinja in Slovenj Gradec. Tako si bodo v Mestni občini Novo mesto prizadevali, da v prihodnjih dveh letih spodbudijo čim več institucij, gostincev in javnih zavodov, da znotraj prostorov poskrbijo tudi za ustrezen kotiček za dojenje. Projekt, ki glede na njegov obseg orje ledino v slovenskem prostoru, je že v prvem mesecu od najave naletel na pozitivne odzive javnosti, so poudarili v sporočilu za javnost na občini.

Zdravnica Tatjana Pavlin je predstavila stanje na področju dojenja. "V Splošni bolnišnici Novo mesto smo med prvimi v Sloveniji pridobili naziv Novorojenčku prijazna porodnišnica in Dojenju prijazna zdravstvena ustanova," je dejala. Dodala je, da opažajo, da je informacij v zvezi dojenjem sicer na pretek, a so dostikrat neenotne ali celo zavajajoče. Želijo si, da bi nosečnice, doječe mamice in vsi drugi imeli možnost pridobiti informacije in svetovanje v skladu z najnovejšimi strokovnimi dognanji in v okolju, ki je naklonjeno dojenju, je poudarila.


Predsednica nacionalnega odbora za dojenje Unicef Andreja Tekauc Golob je predstavila namen in cilje projekta, deset korakov do Dojenju prijaznega mesta, ki jih bodo v prihodnje izpolnjevala mesta v fazi pridobivanja naziva, ter priporočila Svetovne zdravstvene organizacije glede dojenja.

Projekt, ki ga Unicef Slovenija izvaja v sodelovanju z nacionalnim odborom za spodbujanje dojenja in ministrstvom za zdravje, je usmerjen v zagotavljanje podpore doječim materam in družinam v lokalnem okolju. Cilj projekta Dojenju prijazno mesto je izboljšati pogostost dojenja na celotnem področju občine kot naravnega, zdravega in običajnega načina zgodnjega hranjenja otrok.

Eden izmed ključnih ciljev nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje 2015-2025 je med drugim tudi povečati delež dojenih otrok. Z izvajanjem programa Dojenju prijazno mesto se tako uresničuje nacionalni program, v katerem je dojenje prepoznano kot ključni dejavnik za razvoj poznejših zdravih prehranskih navad posameznika, so še dodali v občine.