profimedia-0713119763 Svet24.si

Manekenka pravi, da pije kri svojega mladega moža

prometna nesreča Svet24.si

Ceste v zadnjih desetletjih vzele Kuralta, ...

POL20220602BOR_7628 Necenzurirano

Na Hanovi mizi za 100 milijonov želja naftnih ...

resa velika planina Reporter.si

Uroš Urbanija se ju ni usmilil: kako sta se ...

predor Ekipa24.si

Grozljivka v predoru! To naj bi bile okoliščine,...

Mislim, da me do »brezbesedja« lahko pripravi edino moj tri in pol letni Lev Odkrito.si

Ana Maria Mitič: »S težavami se je treba ...

sveca Ekipa24.si

Huda tragedija! V nesreči na pripravah na ...

Novice Novo mesto

Dojenju prijazno mesto za večjo ozaveščenost o prednostih dojenja

Piše: STA

Čas objave:
25.03.2021 19:07

Novomeška občina je ob materinskem dnevu z Unicefom Slovenija in novomeško bolnišnico predstavila projekt Dojenju prijazno mesto, pri katerem sodelujejo štiri mesta. Podžupanja Sara Tomšič je izpostavila, da bodo skozi program do konca avgusta 2022 skupaj s partnerji izvajali aktivnosti za višjo raven ozaveščenosti o pomenu in prednostih dojenja.

Tomšičeva je na novinarski konferenci predstavila aktivnosti in cilje projekta, v katerem poleg Novega mesta sodelujejo še Kranj, Mislinja in Slovenj Gradec. Tako si bodo v Mestni občini Novo mesto prizadevali, da v prihodnjih dveh letih spodbudijo čim več institucij, gostincev in javnih zavodov, da znotraj prostorov poskrbijo tudi za ustrezen kotiček za dojenje. Projekt, ki glede na njegov obseg orje ledino v slovenskem prostoru, je že v prvem mesecu od najave naletel na pozitivne odzive javnosti, so poudarili v sporočilu za javnost na občini.

Zdravnica Tatjana Pavlin je predstavila stanje na področju dojenja. "V Splošni bolnišnici Novo mesto smo med prvimi v Sloveniji pridobili naziv Novorojenčku prijazna porodnišnica in Dojenju prijazna zdravstvena ustanova," je dejala. Dodala je, da opažajo, da je informacij v zvezi dojenjem sicer na pretek, a so dostikrat neenotne ali celo zavajajoče. Želijo si, da bi nosečnice, doječe mamice in vsi drugi imeli možnost pridobiti informacije in svetovanje v skladu z najnovejšimi strokovnimi dognanji in v okolju, ki je naklonjeno dojenju, je poudarila.


Predsednica nacionalnega odbora za dojenje Unicef Andreja Tekauc Golob je predstavila namen in cilje projekta, deset korakov do Dojenju prijaznega mesta, ki jih bodo v prihodnje izpolnjevala mesta v fazi pridobivanja naziva, ter priporočila Svetovne zdravstvene organizacije glede dojenja.

Projekt, ki ga Unicef Slovenija izvaja v sodelovanju z nacionalnim odborom za spodbujanje dojenja in ministrstvom za zdravje, je usmerjen v zagotavljanje podpore doječim materam in družinam v lokalnem okolju. Cilj projekta Dojenju prijazno mesto je izboljšati pogostost dojenja na celotnem področju občine kot naravnega, zdravega in običajnega načina zgodnjega hranjenja otrok.

Eden izmed ključnih ciljev nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje 2015-2025 je med drugim tudi povečati delež dojenih otrok. Z izvajanjem programa Dojenju prijazno mesto se tako uresničuje nacionalni program, v katerem je dojenje prepoznano kot ključni dejavnik za razvoj poznejših zdravih prehranskih navad posameznika, so še dodali v občine.