atene saharski pesek Svet24.si

Atene je pogoltnila oranžna meglica saharske ...

požar Škofljica Svet24.si

Foto: Po obsežnem požaru župan občine ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice

Dolenjec v svetovnem vrhu v oranju

Piše: R.K.

Čas objave:
23.09.2022 18:09

Po dveh letih tekmovalnega premora se je na Irskem končalo 67. svetovno prvenstvo v oranju (67th World Ploughing Contest), ki je bilo za slovensko ekipo zelo uspešno, saj je Igor Pate z Dolenjske z obračalnim plugom zasedel skupno tretje mesto.

Po nekajdnevnih treningih se je najboljših 47 oračev iz 25 držav kakih 100 kilometrov od glavnega mesta Dublin najprej pomerilo v oranju strnišča, naslednji dan pa še v oranju ledine. Slovenijo sta zastopala Igor Pate z Dolenjske v kategoriji obračalni plugi in Anton Filak iz Bele krajine v kategoriji plugi krajniki.

Prvi dan pri oranju strnišča je Igor Pate z obračalnim plugom zasedel šesto mesto, medtem ko je Anton Filak s plugom krajnikom zasedel 17. mesto. Drugi dan so se najboljši orači pomerili v oranju ledine. Pate je z obračalnim plugom dosegel četrto mesto, kar je v skupni razvrstitvi v kategoriji obračalni plugi pomenilo skupno tretje mesto in prva medalja za Slovenijo, odkar se naši orači udeležujejo svetovnega tekmovanja. Anton Filak je s plugom krajnikom na ledini zasedel 13. mesto, v skupni razvrstitvi je bil 15.

V obeh kategorijah sta se zmage veselila orača iz Republike Irske, v kategoriji obračalnih plugov je zmagal John Whelan, v kategoriji plugov krajnikov pa Eamonn Tracey.

Slovensko ekipo je vodil Igor Hrovatič, ki je na tekmovanju sodeloval tudi kot sodnik.