računalnik, ženska, spletna prevara Svet24.si

V ljubezen 49-letne Hrvatice s Turkom se je ...

zdravniki Svet24.si

Covidni dodatki: Toliko po novem pravilniku ...

sova, rusija, vohunjenje Necenzurirano

Skrivnost stavbe, kjer je bil štab ruskih vohunov

plavajoce mobilne hise ljubljanica-pl003 Reporter.si

Jankovićevi stari znanci so se omastili: bivša ...

doncic Ekipa24.si

Kako se je iskrilo! Pomočnik Detroita želel ...

barbara-vidovič Odkrito.si

Barbara Vidovič: »Imam najlepši poklic na svetu!«

avdic obrez Ekipa24.si

Umrl od smeha!!! Morate videti to noro ...

Novice Novo mesto

Dolenjska dobrodelno poje in teče

Piše: RK

Čas objave:
31.05.2022 08:20

V torkovem Jutru na Krki smo se družili z dolenjsko vsestransko ustvarjalko Ireno Yebuah Tiran, ki bo ta vikend, v nedeljo 5. junija, združila rekreacijo, kulturo in dobrodelnost.

Dobrodelni Operni Maraton – DOM
Ob svetovnem dnevu teka v sodelovanju z Ireno Yebuah Tiran, priznano mezzosopranistko in maratonko, Zavod za turizem, kulturo in šport Šmarješke Toplice pripravlja Dobrodelni Operni Maraton, ki bo združil tri zelo pomembne vrednote: kulturo, šport in dobrodelnost. S tekom in petjem bodo povezali štiri dolenjske občine: Šmarješke Toplice, Novo mesto, Šentjernej in Škocjan in na 42 kilometrov dolgi progi ob izbranih postajališčih prepevali operne napeve iz svetovne zakladnice.

"Na dobrodelnem dogodku si želimo zbrati finančna sredstva za spodbudo štirih mladih talentov, ki so na področju športa in glasbe nekaj rezultatov že dosegli, z našo podporo pa jih bodo lahko še več. Sredstva bomo namenili dvema mladeničema (en športnik in en glasbenik) ter dvema mladenkama (ena športnica in ena glasbenica). Zavedamo se, da je tako šport kot kultura, kjer pričakujemo vrhunske rezultate, tudi veliko finančno breme (treningi, oprema, učne ure, instrumenti...). Z dobro spodbudo lahko pomagamo," so sporočili iz ZTKŠ Šmarješke Toplice.

Ambasadorka projekta, Irena Yebuah Tiran, ob tem pravi, da je »za obstoj človeka nujen zdrav duh (kultura) v zdravem telesu (šport). Prav tako to velja za narod in vse človeštvo. Zadnji dve leti nas življenje preizkuša na več ravneh. Zato je še toliko bolj pomembno, da kulturi in športu posvečamo več pozornosti. Samo če smo zdravi in pomirjeni s seboj, lahko koristimo sebi in drugim. Poleg tega čedalje bolj spoznavam, kako pomembna je skupnost. Moč sodelovanja in povezovanja je neprecenljiva. Zato vabim vse, da se mi pridružijo na tej poti – odtečejo maraton (ali le del tega) oziroma se nam pridružijo na postajališčih in prisluhnejo glasbenim napevom.«

279020151_388711759931394_5440999315869578926_n.jpg
Dobrodelni tek in petje z Ireno
R.K.

Dobrodelni Operni Maraton bo to nedeljo, 5. junija 2022. Start in cilj je na Karlovškovem trgu v Šmarjeti. Na stojnicah se bodo predstavljali lokalni ponudniki, programu pa bo dodano pestro dogajanje v obliki delavnic.

Trasa teka in postajališča:
Trg v Šmarjeti – Otočec grad: 6 km
Otočec – Glavni trg, Novo mesto: 8 km
Glavni trg – Gostilna Vovko, Ratež: 7,5 km
Gostilna Vovko, Ratež – Gostilna Turk, Gorenji Maharovec: 7,2 km


Gostilna Turk, Gorenji Maharovec – KC Primoža Trubarja: 3 km
KC Primoža Trubarja – Oštarija pri Selaku: 4 km
Oštarija pri Selaku – Občinska stavba Škocjan: 5,3 km
Občinska stavba Škocjan – Trg v Šmarjeti: 8 km

PROGRAM IN ČASOVNICA DOM 2022

Grad Otočec- J. Offenbach/ Barcarolle

Glavni trg, Novo mesto- G. Verdi/ Napitnica

Gostilna Vovko, Ratež- W. A. Mozart/ Il core vi dono

Gostilna Turk, Gorenji Maharovec- W. A. Mozart/ Soave sia il vento

KC Primoža Trubarja, Šentjernej- L. Delibes/ Cvetni duet Oštarija pri Selaku, Dobrava pri Škocjanu/ La ci darem la mano Občinska stavba Škocjan- G. Verdi/ Bella figlia dell’amore

INTERVJU IRENA YEBUAH TIRAN 31052022