Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice

Dolenjska gosti "Hiter odgovor"

Piše: R.K.

Čas objave:
11.05.2022 08:38

V tem tednu v Sloveniji poteka del vojaške vaja Hiter odgovor 2022 (angl. Swift Response 2022). Največ aktivnosti je v okolici Cerkelj ob Krki.

Slovenska vojska je sporočila, da v vsakoletni tritedenski mednarodni vojaški vaji, ki se je v organizaciji ameriških oboroženih sil v Evropi in Afriki začela v ponedeljek, 2. maja, sodeluje 17 zavezniških in partnerskih držav. Sodelujoče enote se bodo urile v izvajanju zračno desantnih operacij in zagotavljanju podpore le-teh.

V Sloveniji bodo aktivnosti potekale v tem tednu predvsem na območju letališča Cerklje ob Krki, ki bo logistično podpiralo in zagotavljalo letališko podporo ter zaščito sil države gostiteljice. Aktivnosti na letališču bodo zajemale pristajanje in vzletanje zavezniških transportnih letal ter nastanitev in konsolidacijo enot. Vaja v Sloveniji se bo zaključila 13. maja.

Vaja Hiter odgovor zagotavlja priložnost za skupno usposabljanje, ki omogoča vodenje in nadzor kompleksnih operacij na različnih lokacijah. Sodelujoče enote sodelujejo z namenom vzpostavitve skupne večnacionalne sile - kjerkoli in kadarkoli je to potrebno. Sodelovanje v večnacionalnih vajah povečuje pripravljenost, krepi profesionalne odnose in izboljšuje splošno usklajevanje z zavezniki in partnerji.