Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Portorož

Dolenjska gostinca nagrajena

Piše: Radio Krka

Čas objave:
26.11.2012 08:58

V Portorožu bosta priznanji prejeli gostilni Marinčič iz Škocjana ob 100. jubileju in Vovko z Rateža za kakovostno ponudbo.

V Avditoriju Portorož danes poteka 5. Strokovno srečanje gostincev, na katerem se bo odvilo kar nekaj strokovnih dogodkov.

Slovenski gostinci bodo v dopoldanskem strokovnem delu spregovorili o racionalizaciji dela v gostinstvu, delovno pravni zakonodaji, plačevanju nadomestil za izvajanje glasbe ter o organiziranosti članov OZS in gostinske sekcije v bodoče. Kot osrednji dogodek bo potekala okrogla miza na temo Nelojalna konkurenca v gostinstvu, ki jo bo povezoval Uroš Slak. V pogovoru bodo sodelovali predstavniki ministrstva za kmetijstvo in okolje, ministrstva za gospodarstvo oziroma direktorata za turizem in internacionalizacijo, tržnega in zdravstvenega inšpektorata in davčne uprave, skupaj z gostinci.

V popoldanskem delu bo sledila slavnostna podelitev priznanj za kakovost gostinske ponudbe in jubileje, ki jih podeljuje Sekcija za gostinstvo pri OZS. Letošnja dobitnika priznanj sta tudi znana in uveljavljena dolenjska gostinca.

Priznanje za 100-ti jubilej delovanj bo prejela Gostilna Marinčič iz Škocjana (Jernej Leskovar s.p.), priznanje za kakovost gostinske ponudbe pa Gostilna Vovko z Rateža (Rok Vovko s.p.).

Gostišče Marinčič iz Škocjana prejme priznanje za 100-letnico delovanja, ki jo vzdržuje že 4. generacija naslednikov, slednji Jernej Leskovar od leta 2011. Vzdržuje tradicijo pristne domače hrane, pripravljeno še po receptih, ki so se po sestavinah in pripravi ohranile stoletje preko babice in mame. Nudijo kosila v Knobleharjevi sobi, razvijajo pa tudi storitve pod obnovljenim kozolcem, kjer prirejajo piknike in praznovanja. Tu se je odvil tudi program obeležja njihove stoletnice pred dobrim mesecem dni.

Gostilna Vovko je družinska gostilna, ki je svoje goste sprejemala že pred 35 leti. Gostilna se je ves čas razvijala, širila, posodabljala in kakovostno bogatila. Znova in znova dokazuje, da se zaveda svojega poslanstva, promocije gostinskih storitev skupaj s turističnimi, širjenja ponudbe in dviga kakovosti. V gostilni cenijo domačnost in skrbno izbirajo lokalne sestavine za pripravo jedi. Kakovost se vsako leto dviguje, saj iščejo nove ideje, ki zadovoljijo čedalje bolj zahtevne goste.

Gostilna je bila tudi med prvimi prejemniki blagovne znamke Gostilna Slovenija, kulinarični kritiki pa jih uvrščajo med najboljše tradicionalne gostilne v Sloveniji. Vključeni so tudi v turistično ponudbo Dolenjske. Poslovno okolje dolenjske metropole z okolico v program obiskov poslovnih partnerjev najpogosteje vključuje Vovkotovo gostilno, kar širi glas njihove kakovosti, povezane s tradicijo, tudi širše po Sloveniji, velik pa je tudi obisk tujih turistov, ki lahko pri njih tudi prenočijo in preživijo krajši oddih.

Rok Vovko vestno sledi novostim na gostinskem in kulinaričnem področju doma in spremlja ponudbo v tujini, tako da lahko v bodoče pričakujemo še večjo pestrost in kakovost ponudbe.