Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice

Dolenjske skupine najštevilčnejše

Piše: R.K.

Čas objave:
29.01.2022 07:15

Društvo Šola zdravja deluje že 13. leto, danes pa ima že več kot 4000 članov 248 skupinah v 89 občinah, tudi na Dolenjskem.

Društvo je nevladna humanitarna organizacija in delujejo na področju zdravja, športa in prostovoljstva. Njihova osnovna dejavnost je jutranja telovadba po “Metodi 1000 gibov”, s katero krepimo fizično in psihično zdravje članov društva, ter spreminjamo gibalne navade prebivalstva.

Vadbe “Metoda 1000 gibov” potekajo vsak dan, razen ob nedeljah, med 7.30 in 8.00 zjutraj. Vedno na prostem, v naravi. V vseh letnih časih - tudi pozimi in v vseh vremenskih pogojih. V skupku stoječih položajev, ki se povežejo v celostno vadbo, trajajočo 30 - minut, razgibamo celo telo. Od dlani, kjer se vadba začne, do stopal kjer se konča.

Vadba je za člane društva brezplačna in primerna za vse generacije.

“Metodo 1000 gibov” je pred leti sestavil nevrolog, manualni terapevt in eden izmed ustanoviteljev društva Šola zdravja, dr. Nikolay Grishin. Ob svojem delu s pacienti je opazil, da bi marsikatero bolezensko tegobo uspeli preprečiti, če bi vsak preventivno skrbel za svoje zdravje z bolj zdravim načinom življenja, v katerega bi vključeval tudi redno telovadbo in bil v stiku z naravo. Tako je zasnoval skupek 51 stoječih položajev s katerimi lahko - ob redni vadbi - dosežemo boljšo gibljivost in ravnovesje telesa.

Največ članov društva je upokojencev, njihova povprečna starost je 71. let.
Z rednim udejstvovanjem na jutranjih vadbah po “Metodi 1000 gibov” med drugim izboljšujejo pripravljenost telesa - kondicijo, moč, ravnotežje. Preprečujejo tudi nastanek ali težji potek kroničnih bolezni.

Hkrati pa si v skupini starejši tudi osmišljajo življenje, saj z vadbo ohranjajo možnost za dolgo samostojno življenje. Na skupinskih vadbah spoznavajo nove prijatelje, s katerimi se redno družijo tudi izven vadb. S tem starejše vključujemo v družbo in prispevamo k zmanjševanju osamljenosti. Posledično pa s tem zmanjšamo tveganje za nastanek duševnih težav, kot so anksiozne in depresivne motnje. Tudi demence, ki se pogosteje pojavlja med osamljenimi.

Pri delovanju Društvo Šola zdravje finančno podpira tudi Ministrstvo za zdravje. Kot humanitarna organizacija se z osveščanjem o pomenu zdravega načina življenja še posebej osredotočajo na rizični del prebivalstva (brezposelne, socialno šibke, študente, upokojence).

Kot člani Slovenske Filantropije, Združenja za promocijo prostovoljstva temeljijo na prostovoljstvu. Vsi njihovi vaditelji - ki so tudi ustrezno strokovno usposobljeni - skupine in vadbe na 248 lokacijah povezujejo prostovoljno in tako veliko doprinašajo svoji lokalni skupnosti kot družbi.

Prizadevajo si, da bi vsakdanje jutranje vadbe po “Metodi 1000 gibov” razširili v skupine po vseh občinah Slovenije. Tako bi lahko prav vsak imel možnost koriščenja brezplačne osnovne športne aktivnosti društva Šola zdravja, kot preventive za svoje zdravje. S tem bi se povečal tudi delež gibalno aktivnega in posledično tudi bolj zdravega prebivalstva.

VADBE PREKO SPLETA 
Virtualne vadbe preko ZOOM-a - potekajo VSAK DELAVNIK (pon - pet) od 8.00 ure dalje in so prav tako za naše člane brezplačne. Povezava do virtualne vadbe se nahaja na spletni strani www.solazdravja.si

Med najštevilčnejšimi skupinami v Sloveniji so tudi tri iz jugovzhodne regije. Največja skupina je na Ptuju, ki šteje 77 članov, na drugem mestu je novogoriška z 68 člani, tretja Domžale 88 Lip, ki jih šteje 61, na četrtem mestu Novo mesto Portoval 1, ki ima 55 članov, sledita skupini v Šmarjeških Toplicah in Brežice, vsaka ima 53 članov.