Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Novice Nm

Dolenjski Vegrad?

Piše: Radio Krka

Čas objave:
07.05.2013 11:08

Nekatera gradbena podjetja so poskrbela za veliko črno piko v slovenskem gospodarstvu. Prednjačila je Hilda Tovšak, ki je z Vegradom po Vegradu ustanavljala več podjetji. In nekaj podobnega se dogaja tudi na Dolenjskem. Podjetje v prisilni poravnavi protizakonito ustanavlja vzporedna podjetja.

V ospredju je podjetje Kovinotehna MKI, d.o.o., s Podbevškove ulice v Novem mestu. Nekoč izredno uspešno podjetje je šlo lani v prisilno poravnavo, sklep o prisilki pa je bil pred kratkim pravnomočen.

Podjetje, ki je imelo veliko naročili, je po naših neuradnih informacijah, posle prenašalo na vzporedna podjetja, kot sta K MKI in T MKI, v kratkem pa naj bi ustanavljali še tretje podjetje. Manjšinski družbeniki tako opozarjajo na nepravilnosti, ki se dogajajo v družbi in zahtevajo revizijo. Slednji imajo 14% delež. Večinski delež v družbi, dobrih 70%, ima K-MKI.

Manjši družbeniki so včeraj sklicali skupščino, ki pa je bila nesupešna, saj se je ni udeležil direktor družbe, ki bi podal poročilo o družbah. V družbi se namreč ves čas prenašajo dejavnosti na vzporedne družbe in to družbe, ki jih obvladujejo vodilni v družbi. S tem se zmanjšuje premoženje družbe, s tem se ogroža obstoj družbe in ogroženi so upniki, saj je družba v prisilni poravnavi. Sklep o prisliki je pravnomočen, zato so postopki in vse aktivnosti vodstva, s katerimi prenašajo dejavnost na vzporedna podjetja, prepovedana, je še pojasnil odvetnik Borut Škerlj, ki zastopa manjšinjske družbenike. (več v izjavi)

______________________________________

POROČILO S SKUPŠČINE

Spoštovani,
Po pooblastilu sklicateljev skupščine vas obveščamo, da je bila skupščina družbe KOVINOTEHNA MKI, d.o.o. 6.5.2013 neuspešna.

Sklicali so jo družbeniki družbe Kovinotehna MKI, d.o.o., Podbevškova ulica 15, 8000 Novo mesto, ki imajo več kot 10% deležev.

Dnevni red in predlogi sklepov so bili:

1. Izvolitev predsednika skupščine in preštevalca glasov
2. Poslovanje družbe Kovinotehna MKI, d.o.o. z družbo K-MKI, inženiring in instalacije d.o.o., T- MKI , investicijski inženiring d.o.o. in kršitev 41. člena ZGD-1

Predlogi sklepov, o katerih se glasuje posamično:
2.1. Skupščina se seznani:
s posameznimi posli in skupnim obsegom poslov, ki jih izvaja ali je izvajala družba KOVINOTEHNA MKI d.o.o. kot podizvajalec in kot naročnik z K-MKI, inženiring in instalacije d.o.o. in T- MKI , investicijski inženiring d.o.o. obsegom brezplačno izvajanih storitev za različne naročnike, vrednosti posameznih poslov in načinu knjiženja ter načinu uveljavitve terjatve do oseb, ki so brezplačne storitve prejeli.

2.2. Skupščina opozori družbenika K-MKI, inženiring in instalacije d.o.o. in dosedanjega direktorja družbe Francija Berlana na kršitev konkurenčne klavzule, na kršitev določbe 38.a člena ZGD-1 in s tem pogodbe o ustanovitvi družbe in ZGD-1 in zahteva -

a. da K-MKI, inženiring in instalacije d.o.o. takoj in brezpogojno vrne družbi KOVINOTEHNA MKI d.o.o. vse posle, vsa morebiti prenesena osnovna sredstva in vse pravice in s posli povezane koristi ter takoj preneha s katerokoli dejavnostjo, ki jo ima registrirana KOVINOTEHNA MKI d.o.o.,


b. da direktor izvede ukrepe za odpravo nasprotja interesov – prejšnji direktor Franci Berlan in sedanji direktor Hudoklin Urh poročata skupščini in seznanita skupščino z vsemi posli, ki sta jih sklenila Franci Berlan in Urh Hudoklin v konfliktu interesov.

2.3. Družba Kovinotehna MKI, d.o.o., Podbevškova ulica 15, 8000 Novo mesto, vloži tožbo zaradi plačila odškodnine za škodo zoper prejšnjega dir. Franca Berlana, zoper K-MKI, inženiring in instalacije d.o.o. , Novo mesto, Podbevškova ulica 15. Za pooblaščenca družbe se postavi posebni zastopnik družba ŠKERLJ, o.p, d.o.o., Vrhovčeva 1, Novo mesto. Družba nosi stroške postopka in stroške posebnega zastopnika.

2.4. Družba Kovinotehna MKI, d.o.o., Podbevškova ulica 15, 8000 Novo mesto, zahteva, da T- MKI , investicijski inženiring d.o.o. Podbevškova ulica 15, Novo mesto, takoj in brezpogojno vrne družbi KOVINOTEHNA MKI d.o.o. vse posle, vsa morebiti prenesena osnovna sredstva in vse pravice in s posli povezane koristi ter takoj preneha s katerokoli dejavnostjo, ki jo ima registrirano KOVINOTEHNA MKI d.o.o.,

2.5. Direktor Urh Hudoklin mora takoj prenesti sedež družbe T-MKI d.o.o., takoj prenehati izvajati poslovodsko funkcijo v T- MKI , investicijski inženiring d.o.o. in izstopiti iz družbe.
3. Postavitev neodvisnega revizorja s predlogom sklepa:

Predlog sklepa, o katerem se glasuje enotno:

3.1. Postavi se neodvisni revizor ABC revizija, družba za revizijo in sorodne storitve d.o.o., Dunajska cesta 101, 1113 Ljubljana zaradi preveritve pravilnosti in zakonitosti vodenja posameznih poslov družbe.
Posebni revizor naj pregleda poslovanje družbe Kovinotehna MKI, d.o.o., od 1.1.2005 do dneva revizije in
ugotovi obseg poslov družbe s posameznimi družbeniki in upravo ter vodilnimi osebami ter z navedenimi osebami povezanimi osebami ter kršitve konkurenčne klavzule, ugotovi zakonitost in pravilnost poslovanja s tujimi trgi, zlasti s kupci, ki jih je izpostavilo mnenje družbe DINAMIC, d.o.o., ugotovi izplačila denarja družbenikom in njihovim sorodnikom do četrtega kolena iz družbe in obseg ter način zagotovitve osnovnih vložkov v družbi, ugotovi morebitno odgovornost poslovodstva družbe, ugotovi, ali je poslovodstvo družbe ravnalo kot vesten in pošten gospodarstvenik zaradi zaščite interesov družbe tako, da je ukrenilo vse, da se zagotovi, da se zavaruje premoženje družbe oceni morebitno škodo, ki je nastala zaradi nezakonitega delovanja ali napačnega ali neukrepanja družbe.

Posebni revizor naj o ugotovitvah izdela revizijsko poročilo, ki bo predstavljeno organom družbe in po potrebi pristojnim oblastnim organom. Revizijsko poročilo bo podlaga družbenikom za vložitev morebitnih tožb zoper poslovodstvo družbe, pri čemer se sklicatelji ne odpovedujejo tudi sami sprožiti postopkov.

4. Izstop družbenikov

Predlog sklepa:
Skupščina obravnava in odloči o predlogu družbenikov, da iz družbe izstopijo, pod pogoji, ki jih podajo na skupščini – predlog je bil umaknjen.
Na skupščino je pristopil K-MKI, d.o.o., ki je večinski družbenik in ima 70,87 % glasov vseh družbenikov, obvladujejo pa ga vodilni družbe. S svojimi glasovi je glasov proti predlaganim sklepom in preprečil vse odločitve, katerih namen je bil zavarovati družbo, premoženje in upnike.
Sklicatelji menijo, da je o položaju KOVINOTEHNE MKI, d.o.o. potrebno obvestiti javnost.
 


Odvetnik Borut Škerlj, ki zastopa manjšinjske družbenike