Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

mir narava Svet24.si

Tedenski horoskop: V tišini lahko prisluhnete ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice

Dolgotrajna oskrba v skupnosti »MOST« v Krškem se nadaljuje

Piše: R.K.

Čas objave:
04.05.2021 08:55

V letu 2020 se je zaključil iz evropskih sredstev sofinanciran projekt MOST, s katerim je bil v občini Krško vzpostavljen koncept integrirane oskrbe na domu.

Glede na pozitivne učinke projekta je Občinski svet na decembrski seji sprejel sklep o sofinanciranju projekta dolgotrajne oskrbe v skupnosti »MOST«. Na javnem razpisu je bil za izvajanje projekta izbran Center za socialno delo Posavje, projekt pa je v polni zasedbi z majem začel ponovno delovati. V občinskem proračunu je za leti 2021 in 2022 zagotovljenih po 110.786 evrov na leto.

Storitve projekta »Most« sofinancira Občina Krško v 50 % in so namenjene vsem občanom občine Krško v starosti nad 18 let, ki so zaradi posledic bolezni, starostne oslabelosti, poškodb, invalidnosti, pomanjkanja ali izgube intelektualnih sposobnosti v daljšem časovnem obdobju ali trajno, odvisni od pomoči drugih oseb pri opravljanju osnovnih in podpornih dnevnih opravil.


V okviru projekta tako izvajajo storitve fizioterapije (zagotavljanje optimalnih oz. primernih položajev, preprečevanje posledic dolgotrajne nepomičnosti (posedanje v postelji, premeščanje iz postelje na inv. voziček ali stol, hoja, …), ponovno vključevanje v domače okolje po poškodbah ali drugih akutnih stanjih (poškodbe kolkov, zlomi, kapi, …), preprečevanje padcev v domačem okolju in svetovanje neformalnim oskrbovalcem), delovno terapijo (učenje veščin samostojnega funkcioniranja v domačem okolju po poškodbah, obolenjih, starostni oslabelost i… (oblačenje, slačenje, hranjenje, idr.), pomoč pri prilagajanju bivalnega okolja (klančine, ročaji, pragovi, primerna osvetlitev prostorov in stopnišč, prilagoditev kopalnice, višina sedalnih površin ,…), izvajanje vaj za izboljšanje koordinacije gibov (motorika), svetovanje pri izbiri medicinsko tehničnih pripomočkov (inv. voziček, pripomočki za hojo, hranjenje, …), zaposlitvene aktivnosti oseb z demenco (trening spomina, ohranjanje samostojnosti, …) in svetovanje neformalnim oskrbovalcem, kineziologijo (izboljšanje gibalnih sposobnosti skozi vadbene aktivnosti, katere uporabnik v večji meri izvaja sam, preventivne aktivnosti (vadba, učenje pravilne izvedbe določenih gibalnih vzorcev, …), osveščanje svojcev o pomembnosti varovanja lastnega zdravja in dobrega telesnega počutja z namenom lažje oskrbe svojca in svetovanje neformalnim oskrbovalcem), zdravstveno nego na domu (načrt zdravstvene zdravstvene nege na domu, merjenje vitalnih funkcij, krvnega sladkorja, spremljanje psihofizičnega stanja uporabnika, priprava in aplikacija zdravil ter inzulina, zdravstvena nega bolnika s sondo, stomo, katetri, … hranjenje uporabnikov z motnjami požiranja, kompresijsko obvezovanje, preprečevanje razjed, temeljna dnevna opravila pri osebah s specifičnimi zdravstvenimi stanji (kontrakture, razjede,…), opravila socialne oskrbe.

Projekt dolgotrajne oskrbe v skupnosti Most je nadgradnja pomoči na domu in deluje v prostorih CSD Posavje, enota Krško – Pomoč na domu, Cesta krških žrtev 19, Krško. Vlogo lahko oddate osebno na naslovu CKŽ 19, Krško, po pošti, po e-pošti na naslov: carmen.rajer@gov.si ali mirjana.pilipovic-racman@gov.si ali ob obisku strokovne delavke na domu upravičenca.
Za vsa vprašanja sta na voljo vodja projekta Carmen Rajer (041 943 482) in Mirjana Pilipović Racman (040 125 743).