Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Metlika

AVDIO: Od ponedeljka dovoljeni obiski tudi v Domu starejših občanov Metlika

Piše: STA

Čas objave:
10.05.2020 15:39

Domovi za starejše, ki so zaradi epidemije novega koronavirusa že več tednov zaprti za obiske, postopno in na različne načine odpirajo svoja vrata za obiskovalce. Obiskovalci se morajo za obisk najaviti in upoštevati protokole, ki jih določijo domovi. Ponekod bodo obiskovalcem ob prihodu izmerili temperaturo, podpisati bodo morali posebno izjavo.

Konec aprila je ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti izvajalcem institucionalnega varstva podalo usmeritve glede obiskov in priporočilo, da s sproščanjem obiskov ter omogočanjem ostalih storitev začnejo najkasneje s ponedeljkom, 11. majem, razen v primeru povečanega števila okužb v lokalnem okolju. V teh primerih naj se obiski začnejo ob izboljšanju epidemiološke slike.

V Domu starejših občanov Metlika, kjer se še vedno spopadajo s primeri okužb z novim koronavirusom med stanovalci, bodo obiski spet dovoljeni od ponedeljka, 11. maja. Na obisk bosta lahko k posameznemu stanovalcu prišli največ dve zdravi osebi, ki morata nositi zaščitno masko. Na obisk lahko pridejo samo osebe, ki so bile zadnja dva tedna zdrave in niso bile v stiku z osebo, okuženo z novim koronavirusom.

Ob obisku bodo v domu v Metliki obiskovalcem izmerili telesno temperaturo, poleg tega bodo obiskovalci podpisali izjavo o izpolnjevanju pogojev. Obisk bo lahko trajal do 20 minut, srečanje pa bo potekalo pred domom na ustrezni razdalji. Stanovalci, katerih brisi so pozitivni, zaenkrat ne morejo sprejemati obiskov, na spletni strani navaja dom v Metliki.

V domovih za starejše se sicer ukvarjajo tudi z vprašanji, kako je s sprejemanjem novih stanovalcev v domove. Kot je na nedavni novinarski konferenci dejal vladni govorec Jelko Kacin, je vprašanje že naslovljeno na strokovno skupino ministrstva za zdravje. "Ta proučuje možnosti, tema pa je zelo zahtevna zaradi možnosti novih okužb v domovih starejših občanov. Pri zagotavljanju karantene ob sprejemanju novih stanovalcev morajo biti še posebej previdni," je poudaril Kacin.

Vladni govorec Jelko Kacin o vnovičnem sprejemanju oskrbovancev v domove starejših