Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Novo mesto

Donacija novomeški bolnišnici

Piše: SB Novo mesto

Čas objave:
16.04.2020 12:23

Oddelek za pediatrijo Splošne bolnišnice Novo mesto je bogatejši za novo pridobitev̶sodoben ultrazvočni aparat, namenjen diagnostičnim preiskavam različnih organskih sistemov telesa. Nakup aparata v vrednosti 100.000 EUR je v celoti omogočila KRKA, tovarna zdravil, d.d., Novo mesto.

S tem sodobnim ultrazvočnim aparatom, bodo opravljali preiskave srca in ožilja, kolkov novorojenčkov in dojenčkov, sečil in drugih trebušnih organov, možganov novorojenčkov skozi veliko mečavo in srca ploda pri nosečnicah.

Aparat bodo uporabljali pediatri in nevrologi. Največ preiskav bo opravljenih s področja pediatrične kardiologije pri novorojenčkih, otrocih in mladostnikih. Sicer pa s tem sodobnim aparatom opravljajo tudi ultrazvočne preglede plodovega srca pri nosečnicah, rizičnih za prirojeno srčno napako pri plodu. Presejalno opravljajo ultrazvok kolkov pri vseh novorojenčkih prve dni po porodu in potem še enkrat okrog tretjega meseca starosti.

Nov ultrazvočni aparat omogoča tudi preiskave sečil in drugih trebušnih organov. Že pri novorojenčkih in tudi večjih otrocih namreč iščejo prirojene anomalije sečil. Dokler je pri dojenčku odprta velika mečava, je mogoče z ultrazvočnim aparatom pregledati tudi otrokove možgane zaradi možnih prirojenih anomalij ali obporodnih krvavitev. 

Nevrologi bodo z novim ultrazvočnim aparatom lažje pregledovali ožilje svojim bolnikom.
Novi ultrazvočni aparat je pomembna pridobitev. Zagotovo bo polno zaseden in bo močno pripomogel k hitri in kakovostni obravnavi njihovih bolnikov tako rekoč od spočetja dalje.

Ultrazvočne preiskave so neinvazivne, neboleče in nemoteče za pacienta. Ni nepotrebnega obsevanja in drugih škodljivih učinkov. Poleg tega so preiskave enostavno ponovljive, kadar je to potrebno, omogočajo pa tudi hitro in relativno enostavno diagnosticiranje bolezenskih stanj ter njihovo spremljanje.

Zaradi bolniku prijaznega načina preiskav so le-te še posebej pomembne v pediatriji, kjer se poskušajo čimbolj izogniti bolečim, neprijetnim ali celo škodljivim praksam. Število ultrazvočnih preiskav se povečuje, to pa pomeni tudi večjo obremenitev in hitrejšo izrabo aparatov, zato so večje tudi potrebe po novih. Ne smemo pa pozabiti tudi na sam tehnološki napredek, ki omogoča vedno nove izboljšave.Ultrazvočni aparat, ki ga je bolnišnici donirala Krka, je sodoben aparat z možnostjo nadgradenj in posodobitev, zato jim bo dolgo odlično služil.

V Krki svojega poslanstva živeti zdravo življenje ne uresničujejo zgolj s kakovostnimi, varnimi in učinkovitimi izdelki, namenjenimi za zdravljenje različnih bolezni, ampak veliko širše: skrbijo tudi za kakovostno in boljše življenje vseh ljudi v družbenem okolju, v katerem delujejo. Del njihovih družbeno odgovornih prizadevanj je tudi donacija sredstev za nakup ultrazvoka. Veseli so, da se je odzvala njihovi prošnji za finančno pomoč pri nakupu naprave in s tem prispevala k še boljši oskrbi bolnikov.