Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

slovenija hokej iihf Ekipa24.si

Cilj izpolnjen! Slovenija se je spet vrnila med ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Novice Novo mesto

Donatorji štipendirajte socialno šibke dijake in študente

Piše: Radio Krka

Čas objave:
20.07.2015 12:36

Na Območnem združenju RK Novo mesto letos že dvanajsto leto zapored organizirajo akcijo, s katero želijo pomagati srednješolcem in študentom, ki prihajajo iz socialno šibkih okolij. 70 eurov mesečno lahko prispevajo posamezniki in podjetja, prejmejo pa dijaki in študentje, ki ne prejemajo druge štipendije.

Donatorji podpišejo posebno izjavo o nakazovanju sredstev na RK, kasneje pa spoznajo dijake, ki jim pomagajo. Dijaki se obrnejo na RK s prošnjo za prejemanje tovrstne pomoči.

Vsako leto razdelijo toliko štipendij, kolikor uspejo pridobiti donatorjev. V preteklem šolskem letu je humanitarno pomoč – štipendijo prejemalo 19 prejemnikov.

Komisija za dodeljevanje pomoči izmed prispelih prošenj izbere tiste, ki so najbolj socialno ogroženi. Z donatorji in prejemniki humanitarne pomoči - štipendije nato sklenejo posebne pisne sporazume.

Štipendisti se zavežejo, da prejemajo pomoč samo, če nimajo negativnih ocen in neupravičenih izostankov, obvezno pa se morajo vključiti tudi v prostovoljske akcije Rdečega križa.

Skozi vse leto jih spremljajo in spodbujajo. V času, ko se srečujemo z gospodarsko krizo, ki prinaša tudi družbene spremembe, so vrednote medsebojnega sodelovanja, druženja, pomoči sočloveku, še posebno pomembne. Na srečanjih prejemniki povedo, da jim omenjena pomoč pomaga pri plačilu šolskih obveznosti, ki jih sicer njihovi starši težko pokrijejo.


Na RK Novo mesto posameznike in podjetja, da se odločijo postati donator/donatorica enemu ali več dijakom oz. študentom, pozivajo da se obrnejo nanje. Podjetja lahko prispevek uveljavljajo kot davčno olajšavo.

Prav tako pozivajo vse, ki poznate srednješolca oz. študenta, ki ne prejema nobene štipendije, živi pa v težkih razmerah, da jih predlagate Rdečemu križu. Z vsakim bodo opravili osebni razgovor, na podlagi katerega se bo komisija lažje odločila, kdo je pomoči najbolj potreben.

Njihov kontakt je tel. številko: 07 3933120 ali e-mail: novo-mesto.ozrk@ozrks.si