Katerina Tikhonova Svet24.si

Putinova hči Katerina je v razmerju z Zelenskim

matej periš Svet24.si

Analiza DNK potrdila očetove besede: "Matej je ...

zelenski jansa tw Necenzurirano

Janševo orožarsko darilo Ukrajini

tonin jansa bobo2 Reporter.si

Tonin je že pred tednom dni vedel, kakšno past ...

slovenija Ekipa24.si

Posnetek iz slačilnice v javnosti! Slovenke ...

sandi-hribernik Njena.si

Poroka na prvi pogled: Sandi o kritikah, ki jih je...

doncic pivo Ekipa24.si

Dončić pil pivo na dan tekme z Warriorsi? ...

Novice Ljubljana

Doslej unovčenih 83 odstotkov turističnih bonov

Piše: STA

Čas objave:
01.01.2022 06:30

Turistični boni, ki jih je v želji pomagati slovenskemu turizmu država lani razdelila vsem prebivalcem Slovenije, so dobrodošli tudi med božično-novoletnimi prazniki. Do božiča je bilo unovčenih za skupaj dobrih 240 milijonov evrov bonov, rezerviranih pa še za dobrega 1,5 milijona evrov. To pomeni nekaj več kot 83 odstotkov vseh.

Država je na podlagi tretjega protikoronskega zakona iz lanskega maja mladoletnim razdelila bone v vrednosti 50 evrov, odraslim pa v vrednosti 200 evrov. Koristiti jih je mogoče za plačilo nočitve oz. nočitve z zajtrkom v hotelih, počitniških domovih, kampih, na turističnih kmetijah in v podobnih nastanitvenih obratih za kratkotrajno bivanje.

Skupaj je država razdelila za 356,8 milijona evrov turističnih bonov. Pred božičem jih je bilo unovčenih približno 1,7 milijona evrov v skupnem znesku dobrih 240 milijonov evrov, v rezervacijah pa jih je bilo še dobrih 10.500 v skupnem znesku nekaj več kot 1,5 milijona evrov. To pomeni, da je bilo doslej uporabljenih več kot 83 odstotkov bonov iz leta 2020, je danes sporočila vlada.Boni, ki so evidentirani kot dobroimetje v informacijskem sistemu Finančne uprave RS eDavki, so najprej veljali do konca leta 2020, a jih je vlada najprej podaljšala do konca leta 2021, s ta teden sprejetim novim interventnim zakonom pa se njihova veljavnost podaljšuje še za pol leta, do konca junija 2022.

Letos se je država odločila za dodatno pomoč prizadetim zaradi covida-19 v obliki bonov, a je unovčevanje poleg turizma razširila še na dejavnosti gostinstva, kulture in športe. T. i. boni 21 v vrednosti 100 evrov za odrasle oz. 50 evrov za mladoletne so prav tako veljavni do 30. junija 2022.