mir narava Svet24.si

Tedenski horoskop: V tišini lahko prisluhnete ...

Ijen Svet24.si

Turistka zgrmela 70 metrov v krater aktivnega ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice

Drevo na kolo

Piše: R.K.

Čas objave:
24.09.2021 16:43

Minulo soboto se je skupina sedmih kolesarjev iz vrst Mladih za podnebno pravičnost in Zavoda Bob malo po osmi uri zjutraj iz Ljubljane napotila v Novo mesto.

Pri Radohovi vasi sta jim z novomeške strani prikolesarila v pomoč nekdanji profesionalni kolesar Jani (Janez) Brajkovič in član društva Est=etika. Po stranskih cestah so kolesarili v spremstvu in se izmenjevali na triciklu, ki so ga izdelali posebno za projekt »Drevo na kolo«: večja košara v njegovem sprednjem delu je namreč namenjena prevažanju sadike drevesa, ki se kasneje zasadi na izbrani lokaciji. V Ljubljani so prebivalci lahko kolesarili z maklenom ali poljskim javorjem, v Novem mestu bo to navadni kostanj.

Namen »drevesa na kolesu« je ozaveščanje o ključnih ukrepih pri blaženju in prilagajanju na posledice podnebne krize: trajnostna mobilnost in ozelenitev mest. S pomočjo tricikla lahko prebivalci in obiskovalci mesta (nad 16 let, mlajši pa v spremstvu skrbnika) odpeljejo drevo na t.i. »vroče točke« oz. javne površine, za katere menijo, da bi potrebovale dodatno ozelenitev, zasaditev ali druge rešitve za odpravo mestnih toplotnih otokov. S pomočjo GPS sledilca avtorji beležijo predlagane lokacije, ki jih bodo predali mestnim oblastem in jih pozvali k ukrepanju.  



V društvu Est=etika so v sporočilu za javnost zapisali, da "zadnje poročilo medvladnega odbora za podnebne spremembe (IPCC), izdano pred kratkim, je najresnejše opozorilo človeštvu o posledicah podnebnih sprememb. Tudi sami se še spomnimo pripek poletnih vročinskih valov, ko smo iskali parke, gozdove, obvodne prostore, da bi se osvežili. V urbanih središčih in ob prometnicah pa se težave ne kopičijo le v najtoplejših poletnih dneh. Pritiski naraščajočega prometa na kakovost zraka in obremenjenost tal s strupenimi snovmi prinašajo težave tekom vseh letnih časov." Dodali so, da je "rešitev v zmanjšanju prometa in prehodu na trajnostne oblike mobilnosti kot so javni prevoz, souporaba vozil, kolesarjenje in hoja, ter trajnostno prostorsko načrtovanje z ukrepi za dvig odpornosti na podnebne spremembe, med katerimi je pomembna ozelenitev mest."

V društvu Est=etika so v sporočilu za javnost zapisali še, da so obstoječe strategije, kratkoročni in še posebej dolgoročni cilji na ravni lokalne, regionalne in državne politike za doseganje potrebnih okoljskih ciljev preskromni, neusklajeni in predvsem prepočasni. S Podnebno akcijo »Drevo na kolo« ob podpori Mreže za prostor želijo opozoriti na potrebo po oblikovanju ciljev in politik, ki bodo spodbujali trajnostne oblike mobilnosti, dodatne ozelenitve in odpravili vroče točke v urbanih okoljih.