Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Krško

Država se ne drži dogovora z občino Krško

Piše: Radio Krka

Čas objave:
26.01.2013 16:24

Občina Krško se je ob umeščanju odlagališča radioaktivnih odpadkov na svojem območju z državo leta 2007 dogovorila za odškodnino, ki bi jo namenila za svoj trajnostni razvoj. S potrditvijo državno prostorskega načrta je potem vlada potrdila tudi protokole, po katerih občini pripada 32 milijonov evrov, a od te vsote ni ta doslej dobila še ničesar.

Župan občine Krško Miran Stanko je povedal, da je prva Janševa vlada s potrditvijo prostorskega načrta za odlagališče nizko- in srednjeradioaktivnih odpadkov v Vrbini pri Krškem potrdila tudi omenjene protokole, v občini pa so potem izvedli nekaj prvih z umeščanjem odlagališča povezanih projektov v vrednosti približno 3,5 milijona evrov.

Za njihovo plačilo je občina založila svoj denar, od države pa v zvezi z omenjenim protokoli pričakujejo, da bo ta po petih letih od njihove potrditve te začela tudi izvrševati oz. da bo za začetek zagotovila pokritje vsaj navedenega zneska polčetrtega milijona evrov, je nadaljeval.

V Krškem od države pričakujejo tudi uresničitev drugega dela projekta umeščanja odlagališča v znesku približno pet milijonov evrov in začetek izgradnje samega objekta, ki je povezan z izvedbo vseh drugih leta 2007 potrjenih protokolov, je opozoril župan.

Neizpolnjevanje obveznosti iz z državo sklenjenih dogovorov neugodno vpliva tudi na uresničevanje proračuna občine Krško in v njem predvidenih naložb. Ker se po Stankovem mnenju glede teh postavlja več neznank, se občina z državo dogovarja, da bi letos od te dobila vračilo 3,5 milijona evrov, prihodnje le to pa še omenjenih pet milijonov evrov. Trenutno se dogovarjajo, katero ministrstvo je sploh pristojno, je pristavil.

Sicer občinski finančni dokument v občini Krško za letos predvideva 40 milijonov evrov prihodkov, za prihodnje leto pa 44 milijonov evrov. Od navedenih zneskov bodo za razvoj letos namenili 16,3 milijona evrov, prihodnje leto pa 17,9 milijona evrov.

Največ bodo vlagali v gospodarsko infrastrukturo in družbene dejavnosti, med večjimi letošnjimi naložbami pa bodo nadaljevanje urejanja krške obvoznice, katere del bo dokončan že letos, izgradnja pokrite kompostarne v okviru lani odprte sortirnice odpadkov, urejanje mestnega središča in vrsta drugih projektov, je še povedal Stanko.