jan kreuzer 1 Dobra karma

Ta naš komik bo že maja prvič postal očka

horoskop_napoved_astrologija Svet24.si

Horoskop za soboto, 6. marca

suzana kavas andrej vrbec xx Reporter.si

Epilog obračuna na Janševem dvorišču: Janšev ...

Meghan Markle Svet24.si

S poznavalcem Matjažem Ambrožičem o strahu ...

43820185fa2501bdbaaf1bacd2c881b5 Necenzurirano

Bi Janša molčal, če bi novi sev virusa prinesla...

zlatan-ibrahimović Odkrito.si

Ibrahimović s štopom do Sanrema

na granici _NNL3 Njena.si

Filip Juričić razkril dogajanje iz zakulisja ...

Novice Novo mesto

Državno tekmovanje v raziskovanju uporabnosti ostankov hrane

Piše: STA

Čas objave:
05.04.2019 08:03

Zveza za tehnično kulturo in center Grm Novo mesto - center biotehnike in turizma danes pripravljata državno tekmovanje dijakov in študentov z naslovom Uporabnost ostankov hrane. Namen raziskovalnih nalog je proučitev sprememb v odnosu do ostankov hrane skozi čas. Ugotovitve bodo poskušali prenesti tudi v sodobne recepte, so sporočili iz zveze.

Zveza za tehnično kulturo Slovenije je za letošnjo 21. državno tekmovanje Etnološke in kulinarične značilnosti Slovenije z naslovom Uporabnost ostankov hrane razpisala temo, ki se nanaša na ponovno uporabo ostankov hrane, ki se ne porabi v prehranjevalne namene, so v sporočilu za javnost zapisali v zvezi. Navedli so ocene strokovnjakov, da se v Evropi zavrže približno 20 odstotkov proizvedene hrane, na svetu pa tretjino.

Stroški, povezani z zavrženo hrano, znašajo v Evropi 143 milijard evrov. Tudi v Sloveniji se zavrže veliko hrane, in sicer povprečno letno 143.000 ton. Leta 2015 je vsak prebivalec Slovenije zavrgel povprečno 73 kilogramov hrane, so navedli organizatorji. Omenjeni podatki nas spodbujajo k razmisleku o odgovornem ravnanju s hrano. Zato je namen letošnjih raziskovalnih nalog proučitev sprememb v odnosu do ostankov hrane skozi čas.

Udeleženci državnega tekmovanja bodo raziskovali, kako so ravnali z ostanki posamezniki, gospodinjstva in gostišča. Osredotočili se bodo na to, kako so ostanke morda ponovno uporabili ter v kakšne namene. Odgovarjali bodo tudi na vprašanja, katere jedi so se v preteklosti pripravljale iz ostankov hrane, kako so jih vključevali v jedilnike ter kako so Slovenci skozi čas izkoristili posamezne dele živali, zelenjave, sadja in druge hrane, da bi se izognili ostankom, so še zapisali.

Tekmovanje je namenjeno mladim raziskovalcem kmetijskih, živilskih, gostinskih in turističnih ter biotehniških srednjih in višjih strokovnih šol Slovenije, potekalo pa bo v Novem mestu.

S tekmovanjem želi zveza dvigniti priljubljenost etnoloških in kulinaričnih značilnosti slovenskega podeželja, odkriti za etnologijo in kulinariko nadarjene dijake ter jih spodbuditi k poglabljanju znanja in raziskovalni dejavnosti na tem področju.