evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

zoran jankovic PL Reporter.si

Omrežje velike mestne družine: To so pripadniki ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

super-par, indira-ekić, matic Njena.si

Indira Ekić potrdila, da bo postala mamica

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Novice Novo mesto

Duško Smajek novi novomeški romski svetnik

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
03.04.2016 20:31

V Mestni občini Novo mesto so na današnjih volitvah za nadomestnega svetnika, ki bo v tamkajšnjem občinskem svetu predstavljal romsko skupnost, kot edinega kandidata izvolili Duška Smajeka.

Po podatkih novomeške volilne komisije je zanj glasovalo 81 od 343 volilnih udeležencev. Smajek je kandidiral s podporo kulturno športnega društva Romano kolo.

Predstavnica novomeške občinske posebne volilne komisije Maja Gorenc je za STA povedala, da je bila udeležba na volitvah, ki so na dveh voliščih potekale brez posebnosti, 23,61-odstotna.

Predsednik društva Romano kolo, 57-letni Smajek iz novomeškega romskega naselja Poganci, ki se je za mesto novomeškega romskega svetnika potegoval že leta 2010, je pred današnjimi volitvami za STA povedal, da se je za vnovično kandidaturo odločil, ker pozna delovanje občine, ker kot romski aktivist sodeluje s krajevno šolo in vrsto del deluje v krajevni skupnosti.


Zavzema se sicer za ureditev življenjskih pogojev v novomeških romskih naseljih. Predvsem pa se zaveda, da bo lahko uspešno deloval le skupaj in s podporo svojih rojakov ter volivcev. Brez njihove podpore bi namreč sam težko kaj dosegel, je še pojasnil.

Nadomestne volitve je sicer novomeška občina po lanskem odstopu romskega svetnika Sandija Selimčiča, ki naj bi odšel v tujino, prvič razpisala za 31. januar, zaradi kršitve določbe zakona o evidenci volilne pravice pa so jih nato razveljavili in za dan novih volitev določili današnjo nedeljo.

Za mesto nadomestnega romskega svetnika se je po prvem razpisu poleg Smajeka potegovala tudi 33-letna kandidatka in podpredsednica Zveze Romov za Dolenjsko Lilijana Tudija, ki pa po podatkih novomeške posebne volilne komisije vnovične kandidature ni vložila.