900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Ljubljana

Eko sklad z novimi razpisi na področju okolja in energije

Piše: STA

Čas objave:
01.01.2022 06:49

Eko sklad je danes v uradnem listu objavil štiri nove javne pozive, prek katerih nudi ugodna posojila za okoljske naložbe občanov, pa tudi lokalnih skupnosti in gospodarstva. Skupna vrednost vseh štirih razpisov je 35,7 milijona evrov, od tega za skupaj 13 milijonov evrov posojil in 22,7 milijona evrov nepovratnih sredstev.

Za kreditiranje okoljskih naložb občanov je na voljo deset milijonov evrov. Gre za ugodno kreditiranje za namene, kot so vgradnja naprav in sistemov za učinkovito ogrevanje in prezračevanje prostorov ter pripravo tople vode, zmanjšanje toplotnih izgub toplotnega ovoja stavb, gradnja ali nakup skoraj ničenergijskih stanovanjskih stavb, nakup energijsko učinkovitih gospodinjskih aparatov in okolju prijaznih vozil ali nadomeščanje materialov, ki vsebujejo nevarne snovi.

Rok za zaključek naložbe je 12 mesecev od datuma sklenitve kreditne pogodbe z Eko skladom. V razpisu je navedeno, da odplačilna doba znaša največ 10 let za vse ukrepe, razen za ukrep gradnje ali nakupa skoraj ničenergijskih stanovanjskih stavb ter pri obsežnejši obnovi stavb, ki vključuje izvedbo najmanj treh ukrepov iz tega poziva, za katere odplačilna doba lahko znaša največ 20 let.


Za občane ima sklad na voljo tudi nepovratne finančne spodbude za nove naložbe v gradnjo ali nakup skoraj ničenergijskih novih eno- ali dvostanovanjskih stavb, za nakup stanovanj v takšnih stavbah, pa tudi za celovito skoraj ničenergijsko prenovo starejših eno- ali dvostanovanjskih stavb. Vrednost tega razpisa je šest milijonov evrov. Rok za zaključek naložbe je dve leti od dokončnosti odločbe o dodelitvi pravice do nepovratne finančne spodbude.

Za nepovratne finančne spodbude občinam za nove naložbe v gradnjo skoraj ničenergijskih stavb v njihovi lasti sklad namenja 14 milijonov evrov. Kot piše v razpisu, je namen javnega poziva spodbujanje trajnostne gradnje novih skoraj ničenergijskih stavb splošnega družbenega pomena, stanovanjskih stavb za posebne družbene skupine in stavb javne uprave. Rok za zaključek naložbe je tri leta od dokončnosti odločbe o dodelitvi pravice do nepovratne spodbude, višina nepovratnih sredstev pa je odvisna od površine neto ogrevane in prezračevane površine.

Zadnji razpis v višini 2,7 milijona evrov nepovratnih sredstev in treh milijonov evrov posojil je namenjen podjetjem, in sicer prav tako za nove naložbe v gradnjo skoraj ničenergijskih stavb na območju Slovenije. Najnižja višina posameznega kredita znaša 25.000 evrov, najvišja pa dva milijona evrov, vendar skupna zadolženost vlagatelja pri Eko skladu ne sme preseči deset milijonov evrov. Rok za zaključek naložbe je tri leta od dokončnosti odločbe o dodelitvi pravice do spodbude.