bolnišnica Svet24.si

Družinski zdravniki: Če se to zgodi, bomo kmalu ...

postojnska jama Svet24.si

V 200 letih so vodniki skozi Postojnsko jamo ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

mark cuban pravi mvp pm Ekipa24.si

Provokacija v srbskem jeziku?! Neverjetno, kaj o ...

Cene Prevc, Martin Golob Njena.si

Je znani župnik povedal preveč - se bo Cene ...

maribor Ekipa24.si

Maribor zavit v črno: Umrl nekdanji nogometaš ...

Novice Novo mesto

Električna kolesa navdušila Novomeščane

Piše: MO NM, U.K.

Čas objave:
13.06.2019 22:19

Danes je podžupan Mestne občine Novo mesto Boštjan Grobler na novinarski konferenci na kolesih gostil novinarje, ki so v praksi preizkusili sistem izposoje koles GoNm in nova električna kolesa. Petinštirideset so jih pred kratkim v Novem mestu dodali v sistem izposoje, ki je med Novomeščani vse bolj priljubljen in ima že okoli tristo registriranih uporabnikov.

Kot je povedal podžupan Boštjan Grobler, je število uporabnikov spodbudno, električna kolesa pa so še dodatno vzbudila zanimanje med občani, zato pričakujejo še večji porast izposoje. Sistem tudi sproti dopolnjujejo in nadgrajujejo glede na uporabniške izkušnje, med Novomeščani pa želijo predvsem spodbuditi zavedanje za trajnostno naravnano mobilnost in spremeniti kulturo gibanja. Sistem so letos razširili z devetimi novimi postajami, skupno štirinajst postaj smiselno tvori osnovni kolesarski krog v mestu. S širitvijo, ki je predvidena že v prihodnjem letu, želijo kolesarsko povezati tudi zaledne kraje.

Postaje GoNm so tako na voljo na Seidlovi, na Novem trgu, pri BTC-ju, pri Šolskem centru Novo mesto, na Ulici Slavka Gruma, na Drski, na Glavnem trgu, pri Osnovni šoli Bršljin, na Kandiji, na Ragovski ulici, v Podbrezniku, pri Osnovni šoli Šmihel in na Portovalu.



Pred prvo uporabo kolesa je potrebna registracija v prostorih Turistično informacijskega centra (TIC) na Glavnem trgu 11, kjer uporabniki plačajo članarino in prejmejo kartico za nadaljnjo brezplačno izposojo koles. Cena članarine znaša petindvajset evrov, na voljo je tudi mesečni paket za pet evrov. Izposoja električnih koles sicer poteka na enak način kot za navadna kolesa, le da morajo biti uporabniki pozorni, da z gumbom na kolesu, ki se nahaja nad baterijo, vključijo pomoč motorja, ki vozniku nato olajša poganjanje, premagovanje razdalj in zahtevnejših poti. Ob vračilu kolesa naj uporabniki vedno preverijo, da je kolo dobro zaklenjeno, kar sistem ponazori z modrim svetlobnim signalom.

V poletnih mesecih bo zaživela tudi aplikacija za mobilne telefone, ki bo še poenostavila izposojo, saj bo omogočala vpogled v izkoriščen čas izposoje, rezervacije, uporabnika bo tudi obvestila o uspešni in pravilni vrnitvi kolesa. Že sedaj pa so vse informacije o načinu izposoje na voljo na spletni strani GoNm.