reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

rudi in marjetka spor Njena.si

Kako in zakaj je počil Marjetkin in Rudijev ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Novo mesto

Epidemiološko stanje na Novomeškem po oceni zdravstva slabo

Piše: STA

Čas objave:
04.11.2021 16:07

Zadnje številke glede okuženosti z novim koronavirusom potrjujejo oceno, da je epidemiološko stanje na Novomeškem in v regiji slabo, je po današnjem sestanku ožjega odbora štaba civilne zaščite Mestne občine Novo mesto povedala direktorica Zdravstvenega doma Novo mesto Alenka Simonič. Stanje je skorajda katastrofalno, je dodala.

V torek so namreč pri PCR testiranju 350 ljudi odkrili, da je bilo 63 odstotkov okuženih, v sredo je bila pozitivna skoraj polovica od okoli 340 opravljenih testov, je pojasnila.

Veliko okužb sicer pričakujejo tudi pri danes testiranih nekaj več kot 450 posameznikih. Številke so alarmantne, zavedati pa se je treba, da se bo v prihodnjih dneh simptomatika teh okuženih pričakovano slabšala in da bodo nekateri potrebovali bolnišnično oskrbo, je dejala.

Ob tem je direktorica opozorila, da je zdravstveni sistem omejen, zdravstveni kader, ki se poldrugo leto ukvarja s problematiko epidemije oz. z akutnimi težko obolelimi covidnimi bolniki, in v glavnem le s to dejavnostjo, pa utrujen in izčrpan. Hkrati so oboleli tudi med zdravstvenim kadrom, je pristavila.

Simoničeva je sicer pozvala, naj se vsi zavedo resnosti tega stanja in upoštevajo vse sprejete strokovne sklepe ter da naj se vsi, ki se še niso, cepijo.



"Imamo cepivo. Cepivo je varno. Cepiva je dovolj, in zato pozivam in prosim vse ljudi, da se odločijo za ta ukrep," je dejala. Kot je pristavila, je zanimanja za cepljenje v novomeškem zdravstvenem domu zadnje dni nekoliko več. Med cepljenimi je sicer približno tretjina takih, ki se cepijo prvič, je še navedla.

Današnjega sestanka se je udeležila tudi direktorica novomeške občinske uprave Vida Čadonič Špelič. Na občini spremljajo stanje in so zaskrbljeni, je dejala.

Pozvala je k zaupanju v zdravstvo in k cepljenju ter poudarila, da ni več časa za izmikanje. "Vsak od nas mora sprejeti del svoje odgovornosti in nekaj od te borbe proti covidu tudi sam narediti," je menila. Sama sicer zagovarja cepljenje proti covidu-19, "vendar pa obstajajo tudi druge možnosti in moramo jih izkoristiti", je dodala.

Ocenila je še, da si tega, da bi državo popolnoma zaprli, Slovenija ne more več privoščiti. "To lahko preprečimo sami, mi tukaj, in zato ni več izgovora," je še dejala.

Direktorica ZD Novo mesto Alenka Simonič

O epidemiološkem stanju v regiji in cepljenju


Direktorica novomeške občinske uprave Vida Čadonič Špelič

O zaskrbljenosti občine, cepljenju in drugi preventivi