Sončni mrk Dobra karma

5. junij 2020: začetek sezone mrkov! Kaj to ...

elon musk Svet24.si

Elon Musk pozval k 'razbitju' Bezosovega Amazona

marko-perkovic-thompson_pl6 Reporter.si

Hrvaški pevec Thompson bo lahko od Slovenije ...

koronavirus, covid-19, testiranje, test Svet24.si

Včeraj potrdili dve okužbi: v primeru ...

07651X6465 Necenzurirano

Balkanski posli Telekoma brez sankcij za odgovorne...

Milan Gačanović – Gacho 1 Odkrito.si

Za svetovne agencije je vroča žemljica, za naše...

Darja Gajšek Njena.si

Je Darjo Gajšek strah, da bi jo fotografirali v ...

Novice Otočec

Erjavec in Pusićeva brez dogovorov

Piše: Radio Krka

Čas objave:
06.02.2013 14:21

Zunanja ministra Slovenije in Hrvaške Karl Erjavec in Vesna Pusić sta danes na Otočcu zagnala nov krog pogovorov za iskanje rešitve vprašanja nekdanje Ljubljanske banke na Hrvaškem, ki bi omogočila, da Slovenija pravočasno ratificira hrvaško pristopno pogodbo z EU.

Pred srečanjem sta bila videti dobre volje, izjav pa nista dajala.

Ministra se zdaj sestajata skupaj s finančnima strokovnjakoma obeh držav, Francetom Arharjem in Zdravkom Rogićem, ki ob prihodu na Otočec prav tako nista dajala izjav. Koliko časa naj bi srečanje trajalo, ni določeno, je pa minister Erjavec v torek napovedal, da bodo pogovori zagotovo trajali več ur.

To je drugo srečanje obeh ministrov v tednu dni; prejšnjo sredo sta se sestala v Bruslju. Prvič se zdaj sestajata skupaj s finančnima strokovnjakoma, ki sta ju vladi imenovali za iskanje rešitve. Današnje srečanje Arharja in Rogića je že njuno peto doslej.

Pred srečanjem sta oba ministra napovedovala, da to verjetno še ne bo njuno zadnje srečanje, vendar pa sta odločena poiskati rešitev do konca meseca.


Kakšna naj bi bila rešitev, dajeta ministra zaenkrat vsak svoje signale. Erjavec je po zadnjem srečanju s Pusićevo nakazal, da bi rešitev lahko našli v okviru nasledstva v smeri poravnave bilance LB. Pusićeva pa je na drugi strani dejala, da je to ena od možnosti, o kateri se pogovarjajo, sicer pa da so možnosti rešitve tri ali štiri.

Rešitev bo za Slovenijo morala prinesti umik pooblastil za sporne tožbe proti Ljubljanski banki oz. njeni naslednici NLB na hrvaških sodiščih za v hrvaški javni dolg prenesene devizne vloge varčevalcev LB Zagreb. S tem Slovenija pogojuje ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe, da bo Hrvaška lahko v EU vstopila 1. julija, kot je bilo dogovorjeno na ravni povezave.

Hrvaška na drugi strani umik pooblastil za tožbe pogojuje s tem, da bi morali najti "alternativno rešitev" tega zapletenega nasledstvenega vprašanja, ki se vleče že od razpada nekdanje Jugoslavije.