ukrajinski vojak Svet24.si

Na Putinovi televiziji spregovoril o ruskem ...

balkon Svet24.si

Mlada družina iz okolice Celja bi zaradi napake ...

sds Necenzurirano

To so financerji SDS iz državnega gospodarstva

caks tonin Reporter.si

Bleferji Domovine: epidemija tretjerazrednih ...

arlington police Ekipa24.si

Policija brez milosti do Luke Dončića! Poglejte,...

sofia-zhukova Odkrito.si

Sofija - kanibalka, razparaška babica ...

luka doncic Ekipa24.si

Srbi so Luki Dončiću pripisali, da igra kot ...

Novice Ljubljana

Evropski denar za železnico na odseku državna meja-Dobova-Zidani Most

Piše: STA

Čas objave:
18.07.2021 06:39

Slovenija bo iz programa Instrument za povezovanje Evrope (Cef) prejela skupno 10,23 milijonov evrov nepovratnih sredstev za tri projekte priprave dokumentacije za izboljšave železniške in pristaniške infrastrukture, je danes objavilo ministrstvo za infrastrukturo.

Ministrstvo je na decembra lani objavljeni razpis Evropske komisije v višini 200 milijonov evrov, ki je bil zadnji razpis za dodelitev nepovratnih sredstev instrumenta v finančni perspektivi 2014-2020, uspešno prijavilo dva železniška in en pristaniški projekt.

Pri železniških projektih gre za projekta priprave dokumentacije za nadgradnjo železniške infrastrukture na odseku državna meja-Dobova-Zidani Most, in sicer na območju železniških postaj in postajališč ter na medpostajnih odsekih. Projekta bosta prejela skupno 6,97 milijona evrov evropskih sredstev.Tretji projekt se nanaša na prioriteto razpisa pomorska pristanišča, in sicer Luka Koper kot slovenski partner sodeluje v mednarodnem partnerskem projektu ACCESS2NAPA, ki ga koordinira pristanišče v Ravenni. Namen slovenskega dela projekta je priprava projektne in investicijske dokumentacije za izboljšanje pomorske dostopnosti pristanišča in boljše kopenske povezave z zaledjem. Za Luko Koper je predlagano sofinanciranje v višini 3,3 milijonov evrov evropskih sredstev.

V primerjavi s preteklimi razpisi Cefa je bil obseg razpisanih sredstev nizek, zato so bila sredstva namenjena sofinanciranju izdelave projektne dokumentacije in drugim študijam za projekte na vseevropskem prometnem omrežju, navaja ministrstvo. Evropska komisija je na razpis prejela 100 prijav projektov iz 27 držav članic, izbranih je bilo 77 projektov.