zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Novice Novo mesto

F&V: V Novem mestu kolesarju prijazni

Piše: Radio Krka

Čas objave:
06.05.2016 07:08

V Mestni občini Novo mesto bo danes zaživel še en projekt, tesno povezan z varstvom okolja in trajnostno urbano strategijo

Skupaj s partnerji začenjajo s projektom Kolesarju prijazni. Mestna občina Novo mesto bo v občini spodbujala zdrav način življenja in krepila zavest o zdravem okolju tudi s pomočjo spodbujanja uporabe kolesa za pot v službo, šolo, obisk javnih ustanov, trgovskih in poslovnih objektov in druga vsakodnevna opravila. V ta namen so izdelali katalog urbane opreme, s katerim želijo investitorjem olajšati izvedbo urbane opreme, ki je nujna za smotrno in varno uporabo vseh udeležencev v prometu.

V sklopu projekta bodo podjetjem izdajali tudi certifikat, ki potrjuje, da je podjetje oz. podružnica kolesarju prijazno podjetje. Certifikat lahko pridobi podjetje, ki deluje (ima sedež, podružnico) na lokaciji Mestne občine Novo mesto in izpolnjuje vse pogoje iz pravilnika. Poleg tega so tudi sami izvedli primer dobre prakse, ki bo služil kot minimalni standard za ostale javne in zasebne ustanove pri uresničitvi kolesarske investicije.


Postopek pridobitve certifikata
Prijavitelj (zasebna ali javna podjetja, ustanove ali nevladne organizacije in združenja) v skladu s Pravilnikom za pridobitev certifikata uredi vse potrebne kolesarske investicije. Nato na elektronski naslov kolo@novomesto.si ali na naslov Mestna občina Novo mesto, Seidlova cesta 1, 8000 Novo mesto odda izpolnjen obrazec. Komisija preveri izpolnjevanje pogojev/kriterijev, tudi na terenu. Če so izpolnjeni vsi kriteriji, navedeni v pravilniku, se prijavitelju podeli certifikat in se ga evidentira v bazo prejemnikov certifikata. Certifikat je potrebno obnoviti na 3 leta.

Kriteriji za pridobitev certifikata
1. Na delovno mesto s kolesom prihaja 10 % zaposlenih.
2. Organizacija mora imeti na voljo parkirišča za kolesa za vsaj 10 % zaposlenih (v največji izmeni) + 5 % vseh obiskovalcev (povprečno okvirno število obiskovalcev v istem trenutku). Priporočeno je, da je parkirišče za kolo v radiju 50 m od najbližjega vhoda (službenega/uradnega) na delovno mesto, vendar ne več kot 100 m. Organizacija mora imeti vsaj eno kolesarsko parkirišče.

3. Organizacija mora vsako leto izvesti kolesarski dogodek.
4. Vsaj en uslužbenec organizacije se mora v treh letih udeležiti izobraževanja.
5. Organizacija ima za svoje uslužbence na voljo set orodja za hitro popravilo kolesa.
6. Organizacija (z več kot 30 zaposlenimi) ima eno službeno kolo za potrebe kratkih dnevnih migracij.

Pridobitev certifikata je brezplačna. Prijavitelj pri prijavi ne plača nobenih taks ali pristojbin. Stroške dela komisije krije nosilec certificiranja.

Vse o projektu in možnostih pridobitve certifikata na spletni strani www.kolesarjuprijazen.si.


Brez opisa