sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

Goran Dragić 23 mm Ekipa24.si

Kakšna izpoved! Goran Dragić razkril, zakaj je ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Renato šokiral z maščevanjem

Scheffler 23 pm Ekipa24.si

Številka ena na svetu v lisicah! Ne boste ...

Novice Novo mesto

Finance: Bi Colariča lahko zamenjali?

Piše: Radio Krka/ Finance

Čas objave:
19.08.2015 08:38

Za jutri je napovedana seja skupščine delničarjev novomeške Krke. Pojavlja se dvom, ali ta sploh bo, saj je bila junijska seja nepravilno sklicana. Poleg sklicev skupščin se pojavljajo še negotovosti glede nadzornikov, poslovanja in dividend ter tudi nezadovoljstvo z vodenjem, vse to pa je po neuradnih informacijah današnjih Financ privedlo do tega, da je lastnikom zdaj dovolj. Se obeta menjava v vrhu?

V današnjem časniku Finance se sprašujejo ali jutrišnja seja skupščine delničarjev novomeške Krke sploh bo. Potem ko je bila junijska seja nepravilno sklicana, je prav mogoče da bo odpadla tudi ta. Kot pišejo Finance v Krki na skupščino namreč niso uvrstili sklepa, da se na junijski skupščini sprejeti sklepi razveljavijo oziroma se ugotovi njihova ničnost.

Neuradnih viri Financ pravijo, da je lastnikom, tudi državi, kiksov v Krki dovolj. "Predsednik uprave Jože Colarič pa ni več nedotakljiv. Če ne bo upošteval pravil igre, sodobnega korporativnega upravljanja, bi se prav lahko zgodilo za nekatere neverjetno - zamenjava v vrhu Krke," pišejo.

V Financah so tudi preveril, kakšni kiksi, negotovosti in spremembe se dogajajo v Krki, družbi, ki velja (ali je vsaj veljala) za vzor slovenskega gospodarstva.

Kot prvega navajajo sklice skupščine. Junijsko skupščino mora Krka namreč ponavljati zaradi proceduralnih napak. Sklicana naj bi bila dan prepozno. Uprava Krke je obvestila javnost, da so sklepi nični. Skupščino so spet sklicali za ta četrtek, 20. avgusta. A pojavljajo se dvomi, ali je tudi ta skupščina sklicana prav. Ničnost namreč lahko določi le sodišče oziroma morajo v posebnem sklepu na skupščini lastniki izglasovati neveljavnost junija izglasovanih sklepov, odvetnico Vesno Cukrov citirajo Finance.

Predloga tega sklepa pa v zadnjem sklicu ni in tudi časa za širitev dnevnega reda ni več. Prav tako pa ne morejo sklepa uvrstiti na dnevni red skupščine z nasprotnim predlogom, saj podobnega - ki bi ga vsebinsko nadomestil nasprotni predlog - na dnevnem redu ni.

Na SDH ne komentirajo (država prek SDH in Kada nadzoruje okoli 27 odstotkov Krke). V Krki so najprej dejali, da odgovorov ne morejo zagotoviti, nato pa vprašanje Financ, ali ne znajo upravljati osnovnih korporativnih dejanj, odgovorili: »Predsedujoči skupščine bo v četrtek obrazložil pravne vidike.« Za vodenje seje skupščine so najeli enega najbolj izkušenih in nekompromisnih odvetnikov Stojana Zdolška.

Sklic nove skupščine je Krko stal, kot pravijo, 30 tisoč evrov.

Kot drugo Finance izpostavljajo nezadovoljstvo z vodenjem. Kot pišejo, v Krki ne odgovarjajo na vprašanje, ali drži, da so na SDH Jožetu Colariču povedali, da niso zadovoljni z vodenjem družbe ter da nima mandatarskega sistema za kadrovanje v upravi družbe. Med očitki so zastarel corporate governance, prevelika izpostav­ljenost do ruskega trga, dejstvo, da Krka med največjim nihanjem rublja poslov v teh ni zavarovala (spomnimo, lani je Krka zaradi tega imela za več kot sto milijonov evrov negativnega finančnega izida), pa tudi, da Colarič Krko razume kot svojo lastniško družbo. Molčijo tudi na SDH.


In, čeprav menda lastniki še niso najbolj naklonjeni zamenjavi Colariča (neposredno upravo sicer imenujejo nadzorniki, te pa naj bi jutri imenovali lastniki na skupščini, če bo), bi imeli več besede. Pri tem pa ni tako nepomembno dejstvo, da se bo večina članov uprave (ne pa še Colariča) v Krki zaradi poteka mandatov (lahko) kmalu zamenjala. Sodeč po predstavitvi na spletni strani Krke, večini 1. januarja 2016 poteče mandat. Colariču so zdajšnji nadzorniki že januarja letos predčasno podelili nov šestletni mandat. Na Krki na vprašanje o poteku mandatov še niso odgovorili, navajajo Finance.

Časnik kot tretje navaja nove nadzornike. Na skupščini bi morali namreč lastniki imenovati tudi nadzorni svet. Predlagani so šef BTC Jože Mermal, šef Triglava Andrej Slapar, članica uprave Kada Anja Strojin Štampar, šef SDH Matej Pirc, ekonomistka Sergeja Slapničar in farmacevtka Julijana Kristl. Finance pišejo, da so možni nasprotni predlogi, in sicer naj bi novega nadzornika imenovali namesto Mermala in namesto Slapničarjeve. Govori se o Simoni Razvornik Škofič iz SDH. Na SDH, kjer naj bi dali nasprotni predlog, o tem molčijo.

Tudi poslovanje je po pisanju Financ ena od trenutnih negotovosti novomeške Krke, ki sicer še velja za dobro stoječe podjetje, vendar jim, tako Finance, še ni uspelo popraviti lanske stave na Rusijo. Krka je v prvih treh mesecih letos ustvarila za 289 milijonov evrov prihodkov od prodaje, kar je tri odstotke manj kot v istem času lani.

Težave je imela predvsem v vzhodni Evropi, kjer so se prihodki sesedli za 30 odstotkov. Polletni rezultati še niso objavljeni, poročilo naj bi objavili prihodnjo sredo, 26. avgusta.

Sicer pa je Krkina težava tudi stagnacija dobička oziroma celo manjši upad, s 172,8 milijona evrov dobička na ravni skupine na lanskih 166,2 milijona evrov, še navajajo Finance.

Te ob koncu izpostavljajo še dividendesaj bo okoli 60 tisoč delničarjev Krke, če ne bo skupščine, še čakalo na izplačilo dividend. Predlog uprave in nadzornega sveta je, da se izplača 2,2 evra na delnico, kar skupaj znese 71,6 milijona evrov. Mali delničarji so sicer predlagali še izplačilo dodatnih 1,15 evra. Za predlog bi menda bila tudi država. In kaj so na vprašanje o morebitnem višjem izplačilu v Krki odgovorili Financam? Oceno odgovora v časniku prepuščajo vam: »Morebitno višje izplačilo dividend bi pomenilo dobrih 37 milijonov evrov višjo finančno obremenitev za Krko.«

Na odgovore na vsa zgoraj postavljena vprašanja in ugibanja bomo morali počakati vsaj do jutri, ko bo znano, ali skupščina Krke sploh bo in če, kaj bodo na njej dorekli.