lev Dobra karma

8. 8. je galaktični dogodek leta, vpliv bo trajal...

bojana ivanovic 3 Svet24.si

Bojana Ivanović ve, kako je na dnu in kako ...

josip broz tito davorjanka paunovic Reporter.si

To je bila najbolj vroča Titova ljubezen: seksa ...

sezonski-delavci, kmetijstvo Svet24.si

Sezonci pobegnejo v Avstrijo, kjer so tudi bolje ...

pivec3 Necenzurirano

Aleksandra Pivec je žrtev – same sebe #kolumna

bejrut, eksplozija, amonijev-nitrat Odkrito.si

Zakaj je eksplozija v Bejrutu bila tako ...

tom in jan Njena.si

KMETIJA: Takšen je maček Tom po skoraj enem letu...

Novice Krško

Finci na obisku v Krškem

Piše: MC Krško

Čas objave:
25.07.2018 17:01

Začetek julija je bil začinjen z izmenjavo Riptide, na kateri so sodelovali tako mladi Finci kot Slovenci.

Izmenjava se je odvijala v Sloveniji, za razliko lanske izmenjave, ki je med istimi najstniki potekala na Finskem. Gostitelji Slovenci so se še dodatno potrudili, da bi bilo Fincem udobno in zabavno. Obiskali so okoliško gasilsko postajo, kjer so imeli predstavitev, glavna tema pa so bile poplave. Ogledali so si njihovo opremo ter se dvignili z gasilsko lestvijo. Obiskali so stari del Krškega kjer so si privoščili sladoled. Mladinski center so kulturno obarvali s slovenskim ter tudi s finskim večerom. Slovenci so pripravili prave kmečke igre ter se na koncu posladkali s šmornom. Finski udeleženci so odigrali gledališko igro o nastanku in zgodovini Finske, spekli njihovo tradicionalno torto, preizkušali pa so tudi tradicionalne finske sladkarije.

Na lep sončen dan so se odpravili do bazena Brestanica. V sklopu družinskega večera so Fince povabili na dom, jim skuhali kosilo, po kosilu pa so se odpravili na kopanje, eni v Krko, drugi v Terme. Nekateri so si celo ogledali Kostanjeviško jamo, kjer so se zaradi hlada, Finci, počutili zelo domače.

Tekom izmenjave je slovenska ekipa trdo delala na kampanjah, s katerimi so želeli ljudi ozavestiti o pomembnosti vode. Izdelali so brošuro s fotografijami, kratek film, ter na Bledu izvedli flash mob. Organizirali so še dve debati na temo izmenjave. Seveda so si Finci morali ogledati še našo prestolnico, kjer so mimoidočim delili brošure. Pika na i je bila vožnja po zeleni lepotici Krki, v kateri so si privoščili tudi kopanje.

Vsi udeleženci izmenjave so v le dobrem tednu in pol pridobili nepozabno znanje tako o pomembnosti vode v našem okolju, kot v svetu nasploh, postali so pravi profesionalci v angleščini, predvsem pa je viden napredek v vodenju, razmišljanju, odločnosti in skupinskem delu.