Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Krško

Finci na obisku v Krškem

Piše: MC Krško

Čas objave:
25.07.2018 17:01

Začetek julija je bil začinjen z izmenjavo Riptide, na kateri so sodelovali tako mladi Finci kot Slovenci.

Izmenjava se je odvijala v Sloveniji, za razliko lanske izmenjave, ki je med istimi najstniki potekala na Finskem. Gostitelji Slovenci so se še dodatno potrudili, da bi bilo Fincem udobno in zabavno. Obiskali so okoliško gasilsko postajo, kjer so imeli predstavitev, glavna tema pa so bile poplave. Ogledali so si njihovo opremo ter se dvignili z gasilsko lestvijo. Obiskali so stari del Krškega kjer so si privoščili sladoled. Mladinski center so kulturno obarvali s slovenskim ter tudi s finskim večerom. Slovenci so pripravili prave kmečke igre ter se na koncu posladkali s šmornom. Finski udeleženci so odigrali gledališko igro o nastanku in zgodovini Finske, spekli njihovo tradicionalno torto, preizkušali pa so tudi tradicionalne finske sladkarije.

Na lep sončen dan so se odpravili do bazena Brestanica. V sklopu družinskega večera so Fince povabili na dom, jim skuhali kosilo, po kosilu pa so se odpravili na kopanje, eni v Krko, drugi v Terme. Nekateri so si celo ogledali Kostanjeviško jamo, kjer so se zaradi hlada, Finci, počutili zelo domače.

Tekom izmenjave je slovenska ekipa trdo delala na kampanjah, s katerimi so želeli ljudi ozavestiti o pomembnosti vode. Izdelali so brošuro s fotografijami, kratek film, ter na Bledu izvedli flash mob. Organizirali so še dve debati na temo izmenjave. Seveda so si Finci morali ogledati še našo prestolnico, kjer so mimoidočim delili brošure. Pika na i je bila vožnja po zeleni lepotici Krki, v kateri so si privoščili tudi kopanje.

Vsi udeleženci izmenjave so v le dobrem tednu in pol pridobili nepozabno znanje tako o pomembnosti vode v našem okolju, kot v svetu nasploh, postali so pravi profesionalci v angleščini, predvsem pa je viden napredek v vodenju, razmišljanju, odločnosti in skupinskem delu.