Ilyushin Il-96-300 Svet24.si

"Putinovo letalo" pristalo v Švici

Robert E Crimo III Svet24.si

Strelec načrtoval še en napad

Viktor-Vrecar-2021-e1611911492595 Necenzurirano

Prihaja energetska kriza, uprava HSE pa želi ...

tonin cigler kralj horvat nsi bobo Reporter.si

Janševa peta kolona: ti ljudje so razlog, da se ...

roglic 22 pm Ekipa24.si

Primož Roglič osupnil s podrobnostmi glede ...

mark Zuckerberg Odkrito.si

Konec ali novi začetek!?

Roglič Ekipa24.si

Ste že videli to?!? Tako si Primož Roglič ...

Novice Ljubljana

FINI po novem javni zavod

Piše: STA

Čas objave:
06.04.2022 10:53

Odbor DZ za izobraževanje, znanost, šport in mladino je nadaljeval v ponedeljek prekinjeno sejo, na kateri je ob obstrukciji opozicije sprejel predlog odloka o preoblikovanju zasebne novomeške Fakultete za industrijski inženiring (FINI)v javni zavod. Glasovali so tudi o dopolnilu odbora glede spremembe naslova odloka in ga tudi sprejeli.

Na seji so glasovali o dopolnilu odbora glede spremembe v naslovu odloka, na kar je na prejšnji seji opozorila zakonodajnopravna služba DZ. Tako so z osmimi glasovi za in enim proti izglasovali, da se v naslovu odloka preoblikovanje spremeni v ustanovitev samostojnega visokošolskega zavoda Fakulteta za industrijski inženiring Novo mesto (FINI).

Zakonodajnopravna služba je namreč opozorila, da predstavlja vsebina predloga odloka poseben način preoblikovanja zasebnega zavoda v javni. Zakon o visokem šolstvu ne določa te možnosti, prav tako v predlogu ne gre za preoblikovanje, ampak za ustanovitev javnega zavoda, kar bi moral odražati naslov. Zato je predlagala spremembo v naslovu odloka.


Pri glasovanju o dopolnilih se je v ponedeljek zapletlo, sejo so ob napovedani obstrukciji SD, Levice in LMŠ prekinili.

Tudi danes je bila seja na meji sklepčnosti. Ob glasovanju o vseh členih skupaj je manjkal en glas, zato je predsednica odbora in poslanka NSi Iva Dimic ponovila glasovanje. Po prihodu Gregorja Periča iz stranke Konkretno so odlok sprejeli z devetimi glasovi za in nobenim proti.

Predlog odloka o preoblikovanju samostojnega visokošolskega zavoda Fakulteta za industrijski inženiring Novo mesto je v DZ vložila SDS s prvopodpisanim Danijelom Krivcem z željo, da bi v Novem mestu dobili močno univerzitetno središče po načelu decentralizacije.