cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

beli-pav Svet24.si

Foto: Beli pav ponosno razprl svoj rep

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Novice Šentrupert

FOTO: 1. slikarski tabor Dežele kozolcev

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
14.04.2016 10:19

V Deželi kozolcev v Šentrupertu, muzeju kozolcev na prostem, se bo danes ob 17. uri z razstavo ustvarjenih likovnih del končal prvi slikarski tabor Umetnije med kozolci. V idiličnem okolju muzeja so od torka ustvarjali akademski slikarji Janez Kovačič, Veljko Toman, Igor Banfi, Rado Jerič in Franc Golob.

Iz Dežele kozolcev so sporočili, da želijo s slikarskim taborom v zavetju kozolcev prispevati k ohranjanju kulturne dediščine, povezovati generacije in prenašati znanje med akademsko izobraženimi umetniki ter ljubiteljskimi slikarji.

Tako so zadnji dan tabora namenili tudi obisku šolarjev bližnje Osnovne šole dr. Pavla Lunačka, ki danes ustvarjajo pod mentorstvom omenjenih slikarskih gostov. Med šentrupertskimi kozolci so hkrati z akademsko izobraženimi likovniki ustvarjali tudi lokalni umetniki, danes pa so se jim pridružile še članice Univerze za tretje življenjsko obdobje Lipa Domžale.

Ob razstavi likovnih del sodelujočih umetnikov so pripravili raznolik kulturni program, na taboru sodelujoči akademski slikarji pa bodo Deželi kozolcev podarili eno od ustvarjenih del.


Ta bodo po zaključku razstave izobesili v informacijskem središču Dežele kozolcev. Z likovnim taborom nameravajo prireditelji nadaljevati prihodnja leta, so še povedali za STA.

V Deželi kozolcev so na južnem obrobju Šentruperta postavili 19 izvirnih kozolcev oziroma njihovih različic in jih restavrirali. V muzeju, ki so ga odprli leta 2013, je zastopanih vseh šest vrst kozolcev: enojni, enojni s plaščem, enojni vzporedni, dvojni nizki kozolec, kozolec na kozla in toplar.

Najstarejši in tako imenovani Lukatov kozolec, ki je edini krit s slamo, je iz leta 1795. Vsi drugi razen enega, ki je iz okolice Ivančne Gorice, pa izvirajo iz Mirnske doline. Na območju muzeja so uredili še center za ohranjanje kulturne dediščine in informacijsko središče.