boštjan-močnik 2 Svet24.si

Brigadir Boštjan Močnik: »Kdo pa bo pomagal, ko...

pgd-križe, pgd-tržič, požar-sebenje Svet24.si

Foto: Zagorela hiša v občini Tržič

1715253201-dsc9430-01-1715253168875 Necenzurirano

Ukradeni otroci: kako je Matej Tonin sunil delo ...

košček pl Reporter.si

Podjetje očeta Erike Žnidaršič dobilo 100 ...

maribor af Ekipa24.si

Sol na ljubljanske rane! Ste videli, kaj so ...

nemo palec Njena.si

VIDEO: Nemo od vzhičenosti razbil pokal in si ...

doncic 11 Ekipa24.si

Ni videti dobro! Dončića posneli, ko je korakal ...

Novice Sevnica

FOTO: 1. ženska salamiada v Sevnici na dan mučenikov razvajala dame

Piše: Radio Krka

Čas objave:
11.03.2016 15:56

Kopitarna Sevnica, ki se lahko pohvali z nazivom najstarejšega podjetja v Sevnici, je ob svoji 130 obletnici, ki jo obeležuje prav letos, poskrbela za prvovrstno presenečenje: 1. žensko salamiado, ki se je prav na dan mučenikov odvijala na gradu Sevnica.

Salamiade, se pravi izbori najboljših domačih salam, imajo v Sevnici bogato in dolgo tradicijo. A doslej je bilo tako, da je bil vstop na tradicionalno Salamiado, ki poteka na osrednjem sevniškem trgu, pridržan le moškim.

Stotrideset dam se je zbralo na imenitnem dogodku, katerega vrhunec je bila slavnostna razglasitev zmagovalk tekmovanja za najboljšo suho salamo. A se je napetost pred imenovanjem še kar nekaj časa stopnjevala: najprej so si ogledale modno revijo, na kateri je Kopitarna premierno predstavila svoje modele za pomlad-poletje 2016, z ročno izdelanimi unikatnimi kreacijami pa je presenetila tudi modna oblikovalka Maja Štamol Droljc.

Za pravšnje ritme in domiselne rime je v živo poskrbela priljubljena pevka Katarina Mala, ki je predvsem s svojim hitom Znucana – ta bi lahko bil odlična salamarska himna, saj je tudi salame v času zorenja treba ves čas pridno čistiti - požela bučen aplavz zbranih gostij.

In potem je napočil težko pričakovani vrhunec večera: razglasitev! Tretjo nagrado v tekmovanju salam si je prislužila Zinka Krnc, žena predsednika društva Salamarjev Sevnica, zaposlena v družinskem podjetju tesarstva in krovstva. Zanimivo, z možem sta se spoznala v prvi službi kot sodelavca prav v Kopitarni Sevnica! Drugo mesto je pripadlo podjetnici Jožici Judež, ustanoviteljici in vodji uspešnega družinskega podjetja, ki se ukvarja z mizarstvom. Zmagovalka 1. ženske salamiade pa je postala Jelka Robar, upokojena trgovka, znana po vrhunskih lovskih specialitetah, saj je njen mož že več desetletij izkušen lovec.

Imeniten večer na Sevniškem gradu, ki je bil nekoč priljubljena diskoteka, se je zaključil s pogostitvijo ob domačem cvičku, katere vrhunec je seveda bila pokušina najbolje ocenjenih salam 1. ženske salamiade. Druženje pa se je, kot se za salamiado spodobi, zavleklo v pozen večer. Naj vam prišepnemo, da je nekaj najbolj pogumnih dam na večer mučenikov tudi zaplesalo.

Kako se je izbiralo?
Ocenjevalni del 1. ženske salamiade je bil na najvišjem strokovnem nivoju. Žirija v sestavi šest članske ocenjevalne komisije, ki jo je vodila inženirka živilstva in prehrane Majda Jurše, sestavljale pa še prva dama Sevnice Anica Ocvirk, vodja marketinga Kopitarne Sevnica Tatjana Šinkovec, direktorica zdravstvenega doma Sevnica Vladka Tomšič, Vodja poslovne enote Sodexo v Sevnici Jožica Podlogar in medicinska sestra Darja Pompe, se je nekaj dni pred slavnostnim dogodkom zbrala na ocenjevanju v legendarnem Gostišču Dolinšek. V dvoinpolurenm delu so med 32 prispelimi tekmovalnimi vzorci salam, izbrale zmagovalne.

Zakaj 1. ženska salamiada?
»Na eni strani, ker med našimi kupci beležimo kar 70% žensk in menimo, da bi jih to nagovorilo in prijetno presenetilo, na drugi strani pa kot darilo sevniškim ženskam, ki skozi vsa ta leta stojijo ob strani moškim članom salamarskega društva in izdelovalcem salam, da se na ta zelo posebni dan tudi same udeležijo prijetnega druženja z bogatim programom in pogostitvijo na Sevniškem gradu, katerega vrhunec bo pokušina najbolje ocenjenih salam 1. ženske salamiade,« je povedala Tatjana Šinkovec, vodja marketinga v Kopitarni Sevnica.