Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490 Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Brežice

FOTO: 101 obraz demence

Piše: Mednegeracijski center Posavje

Čas objave:
21.11.2017 08:07

V okviru Večgeneracijskega centra Posavje je v Bistrici ob Sotli potekalo predavanje na temo demence.

V goste so povabili ga. Lidijo Umek, univ.dipl.soc.del., samostojno svetovalko in ustanoviteljico centra za pomoč starejšim - Senior - v Bistrici ob Sotli, ki je pod naslovom »101 obraz demence« predstavila demenco.

»Za demenco zboli vsaka 10 oseba v starosti nad 65 let«, je predavateljica najprej predstavila kvantitativni vidik trenutne prisotnosti demence, njeno naraščanje in s tem povezane nujne potrebe po ozaveščanju. Skozi znake demence se je sprehodila predvsem iz primerov v praksi in jo orisala preko svojih izkušenj. »Za osebo, ki zboli za demenco, je odnos izrednega pomena, posebej komunikacija«; kako torej najti pot od razumevanja do sporazumevanja in kako olajšati samo sporazumevanje z osebo z demenco. Lidija Umek pravi, da »z majhnimi in drobnimi »triki«, s katerimi lahko delamo velike premike in premostimo mnoge zagate; dotik, očesni stik, nasmeh, besede potrditve, prebujanje prvih spominov, ustvarjanje občutka varnosti in z veliko mero potrpežljivosti.« Spregovorila je tudi o nemiru, ki spremlja demenco, kako ga lahko preprečujemo in blažimo.


»Razvoj in potek demence se kaže na 100 in 1 način. Ne moremo ju predvideti. Tudi ozdraviti je ne moremo. Lahko jo le sprejmemo in omilimo spremljajoče znake in pomirimo občutke«. Zagotovo pa je to ena zelo težka preizkušnja, v začetni fazi za osebo, ki zboli za demenco, kasneje pa vse bolj tudi za svojce in okolico.

dotaknila vsakega izmed nas. Del njene srčnosti je obiskovalce spremljal tudi po zaključku našega druženja.
Projekt VGC Posavje sofinancirata Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti in Evropski socialni sklad v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014 – 2020.