zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Dallas slavi! Luka Dončić in druščina ...

Novice Brez opisa

FOTO: 13. maj naj postane državni praznik

Piše: Radio Krka

Čas objave:
14.05.2016 11:19

V času ko to poročamo poteka pri spomeniku v Mali Gori nad Ribnico še tretja spominska proslava posvečena prvemu oboroženemu spopadu na slovenskih tleh leta 1941.

13. maja pred 75 leti so se pri Češarkovi koči utaborili trije pripadniki Slovenskih Primorcev, Danilo Zelen, Ferdo Kravanja in Anton Majnik. V spopadu z italijanskimi karabinjerji je bil vodja organizacije TIGR Danilo Zelen ubit kot prva žrtev protifašističnega gibanja pri nas, Ferdo Kravanja je bil težko ranjen in zbežal, Anton Majnik pa ujet in vklenjen.

Pred dvema dnevoma so se pri spomeniku zbrali član Društva Tigr Primorske, ki je bilo ustanovljeno leta 1994, sinoči pa člani lani ustanovljenega društva Domoljubni Tigr 13. Maj . Današnjo proslavo pripravlja borčevska organizacija Ribnica.

Sinoči je pred spomenikom na katerega je bil dan prej položen venec tudi predsednika države Boruta Pahorja o Tigru in njegovi pravi resnici, kot je dejal, spregovoril predsednik gibanja Vili Kovačič. »Mi Tigr, ki je bil dolgo zamolčan, razkrivamo, nasprotno združenje pa ga skriva tako, da na dan ne pridejo vse resnice o tistih, ki so Tigrovce morili. Ti so bili izdani s strani boljševika. O tem nam je pričal njegov sin Bruna Tekavec, » je Kovačič poudaril razliko med društvi in izpostavil prizadevanja, da bi se 13. maj razglasil kot državni praznik.

Tudi tako bi dali veličino tej protifašistični organizaciji, prvi v Evropi, tisti čas. Kovačič je dejal, da bo dal pobudo občini Ribnica, da na plošči Antona Majnika na Škrabčevem trgu dopišejo še ime TIGR. Slavnostni govornik na svečanosti je bil dr. Mihael Petrovič , veteran vojne za Slovenijo iz Kočevja. » To organizaciji, Tigr, je vodilo domoljubje in ne misel o prevzemu oblasti ali pa podrejanje interesom Sovjetske zveze, zaradi katerih so na primer Angelo Vode, ki je nasprotovala sporazumu Ribbentrop – Molotov, njeni tovariši izključili iz svojega gibanja in pozneje brezobzirno preganjali," je na slovesnosti na Mali gori ob 75-letnici dogodka poudaril Mihael Petrovič in nakazal nekatere paralele med tistim in današnjim časom.

Vili Kovačič o resnici


Vili Kovačič o pobudi