Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Krško

FOTO: 150-letnica železniške povezave

Piše: Radio Krka

Čas objave:
13.10.2012 07:50

Na današnji dan je Posavje še posebej povezano z železnico. V Dobovi, Sevnici in Krškem sao pripravili prireditve, s katerimi so Posavci skupaj s Slovenskimi železnicami obeležili 150 let železniške proge Zidani Most-Sisak.

»Železnica je našim ljudem vedno dajala kruh in omogočala razvoj«, so bile besede župana Občine Brežice Ivana Molana, ki jih je v pozdravnem nagovoru namenil zbranim na prireditvi na železniški postaji v Dobovi. Prihod gostov, ki so v Dobovo prispeli s posebnim, sodobnim vlakom InterCity Slovenija, je naznanil Gasilski pihalni orkester Loče, učenca Osnovne šole Dobova pa sta gostom posvetila recitacijo Od železne ceste Franceta Prešerna.

Župan Občine Brežice Ivan Molan je v pozdravnem nagovoru poudaril pomen železnice za razvoj kraja, Centralne delavnice Slovenskih železnic tudi danes ostajajo eden večjih delodajalcev v kraju in občini, je dejal. Predsednik KS Dobova Mihael Boranič je v dobrodošlico vključil tudi željo, da bi za povezavo Dobove s prestolnico uporabljali sodobni hitri vlak InterCity Slovenija tudi v običajnem prometu in ne le ob posebnih priložnostih. V imenu Slovenski železnic je spregovorila namestnica generalnega direktorja Jelka Šinkovec Funduk. Zbrane je povabila na kratek vodeni ogled železniške postaje, ki je najsodobnejša v Sloveniji. Ogled je potekal pod vodstvom Franca Pavliča, nekdanjega vodjo postaje v Dobovi.

Gostoljubne članice Aktiva kmečkih žena Dobova so pripravile raznovrstne domače dobrote s katerimi so se gostje okrepčali pred nadaljevanjem poti z jubilejnim vlakom.

___________________________________________________

Krajši spominski slovesnosti bodo priredili tudi v Sevnici in na Dobovi, v restavriranih vagonih na železniški postaji Krško pa bodo pripravili priložnostno razstavo.

Kot je za STA povedal predstavnik Slovenskih železnic (SŽ) Marko Tancer, je 1. oktobra minilo poldrugo stoletje, odkar je železniška proga povezala omenjene kraje, hkrati pa je krajem ob njej prinesla napredek in razvoj. Omenjeni železniški odsek je še vedno nepogrešljiv del evropskega železniškega omrežja, je dodal.

V okviru spominske slovesnosti, ki jo prirejajo SŽ in občina Krško, bodo priložnostne prireditve pripravili še na nekaterih postajah, mimo katerih bo ta dan peljal posebni vlak iz Ljubljane, osrednja slovesnost v Krškem se je začela ob 11. uri.

Po podatkih SŽ je omenjena železniška proga del desetega čezevropskega koridorja in hkrati del glavnega slovenskega prometnega križa ter najkrajša povezava med srednjo in jugovzhodno Evropo, po kateri prepeljejo tretjino svojih potnikov v notranjem prometu in skoraj polovico svojega tovora.